Информационен център на Министерство на oтбраната

Майор Стоян Петков извърши първи самостоятелен полет на F-16

Майор Стоян Петков извърши първи самостоятелен полет на F-16

Действително исторически момент за българските военни пилоти преди Празника на ВВС – 16 октомври!

„След един исторически ден за нашето семейство – първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!“ Това написа във фейсбук-страницата си преди 10 часа съпругата на майор Стоян Петков Уляна под снимката на пилота с едно от децата му. Отзивите са много. Всички поздравяват българския офицер с този успех. Браво!

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза Граф Игнатиево. До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по „Авиационна техника и технологии”. През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на Военновъздушния университет на ВВС на САЩ. Той е опитен военен летец-пилот I-ви клас. От 2010 г.  лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза Граф Игнатиево за бойни дежурства и целеви полети.

Заедно с майор Петков на близо от година и половина на тригодишно обучение в САЩ са пилотите старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от 13 пилоти, които ще трябва да се обучават на новите изтребители.

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top