Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС праща 30 постоянни военни съветници в Украйна

[post-views]
ЕК планира да използва бюджетни средства за увеличаване на отбранителното производство

Брюксел ще разположи военно-учебна мисия в Киев до края на годината

Новината съобщи украинският министър на отбраната Андрей Таран, коментирайки резултатите от срещата на върха ЕС-Украйна, проведена във вторник в Киев

Военно-учебна мисия на Европейския съюз ще бъде разположена в Украйна до края на тази година. Това заяви украинският министър на отбраната Андрей Таран, коментирайки резултатите от срещата на върха ЕС-Украйна, проведена във вторник в Киев, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„До края на годината в Украйна ще бъде разположена военно-консултативна и обучителна мисия на ЕС“, заяви Таран, цитиран от уебсайта на украинското военно ведомство.

„Правим всичко необходимо, така че до края на тази година военно-консултативна и обучителна мисия от ниво разработване на правна база да премине в състояние на практическо изпълнение в полза както на Украйна, така и на ЕС“, добави той.

Според Таран, в рамките на мисията Украйна ще получи 30 постоянни военни съветници от ЕС.

„Изпълнението на подобен проект ще позволи привличане на най-добрите практики и помощ в процеса на реформиране на системата за военно образование на въоръжените сили на Украйна, които са характерни за страните членки на Европейския съюз“, каза министърът на отбраната на Украйна.

„В дневния ни ред има много ясни инициативи и сигналите, които подаваме на колегите от ЕС, се възприемат по-скоро положително. А стъпките, които Министерството на отбраната предприема в хода на военната реформа, са инструмент за сближаване с ЕС“, отбеляза Таран.

Очаква се, че благодарение на активното участие на европейски съветници и резултатите от одит на съществуващите отбранителни институции, във въоръжените сили на Украйна да бъде създадена многостепенна система за военно образование, ще бъде въведено висококачествено дистанционно обучение, отбелязва украинското министерство на отбраната.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник след срещата на върха ЕС-Украйна в Киев, че лидерите на Европейския съюз и Украйна все още проучват възможността за създаване на европейска военна мисия за обучение в тази страна и по-нататъшното участие на украински военни в чуждестранни мисии на Европейския съюз. Той каза, че ръководните органи на ЕС преди това са решили да възложат на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да изпрати мисия от европейски експерти в Киев.

Мишел съобщи, че група експерти от ЕС са пристигнали в Украйна преди няколко дни, за да се срещнат с представители на правителството и да разберат по-добре какъв конкретен напредък могат да постигнат страните заедно във военното образование и обучение. На тази основа ще бъде взето решение, по което могат да бъдат разработени конкретни проекти, каза Мишел, отговаряйки на въпрос за създаването на военна учебна мисия на ЕС в Украйна.

Източник: Epicenter.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани