Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВС на САЩ: Изтребителят F-35 завърши летателните изпитания с ядрена бомба

[post-views]
ВВС на САЩ: Изтребителят F-35 завърши летателните изпитания с ядрена бомба

Изтребителят трябва в бъдеще да носи както тактическо, така и стратегическо въоръжение.

Командването на ВВС САЩ информира, че изтребителят F-35A е преминал последния полетен тест с пускането на инертна ядрена бомба B61-12. Тестовете са се провели в рамките на подготовка за сертифициране на изтребителя като боен самолет с двойна употреба, съобщава пресслужбата на ВВС САЩ.

Според плановете на Министерството на отбраната на САЩ, в бъдеще изтребителят трябва да носи както тактически, така и стратегически оръжия. Програмата F-35 първоначално предполагаше, че самолетът ще може да носи ядрено въоръжение, по-специално, използването на ядрени бомби B61-12 заедно с актуализация на софтуера от версия Block 3A до версия Block 4.

Изпитанията на изтребителя с ядрена бомба започнаха през 2019 г. По време на тези проверки, F-35 летя с макетни бомби B61-12 във вътрешния оръжеен отсек и ги пускаше, включително със свръхзвукова скорост на полета. В изпитателните тестове участваха два изтребителя F-35A, всеки от които пусна по един макет B61-12 без бойна глава над полигона Тонопа в щата Невада.

В бъдеще ВВС САЩ ще се заемат с обучение и сертифициране на обслужващ персонал и екипажи на самолети F-35 с двойна употреба. Остава също така да се завърши техническият анализ на данните, получени по време на изпитванията, за да се гарантира, че всички изисквания са изпълнени. Датата на сертифициране на изтребители F-35, способни да носят и използват ядрени бомби, все още не е определена.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани