Информационен център на Министерство на oтбраната

Поздравително слово на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров по случай 16 октомври – празник на авиацията и Военновъздушните сили

Поздравително слово на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров по случай 16 октомври - празник на авиацията и Военновъздушните сили

Уважаеми господа генерали,

госпожи и господа офицери, сержанти, войници и цивилни служители,

скъпи ветерани и приятели на авиацията,

дами и господа,

За мен е чест да ви приветствам с настъпващия Празник на авиацията и Военновъздушните сили!

Паметен навеки ще остане онзи 16 октомври на 1912 година, когато в небето над Одрин, двама юначни българи, двама дръзки летци, поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев поставят началото на бойния път на българската военна авиация. Път, осеян с бляскяви победи и трагични обрати, с възход и лишения, но никога с примирение, никога с провал. Път, по който преминаха поколения летци и авиационни специалисти. Път, чиито бъдещи жалони ковем днес.

В исторически план, настоящата 2021 година е особено специална за българските Военновъздушни сили. Навършват се 70 години от създаването на изтребителните полкове в Граф Игнатиево и Безмер, 60-годишен юбилей честват 1-ва Зенитно-ракетна база и вертолетчиците в авиобаза Крумово. Тази година отбелязваме и кръгли годишнини на формирования, оставили значима следа в нашата авиационна история – 80 години на летище Балчик и 70 години на разузнавателна авиобаза Добрич, на 25-та изтребително-бомбардировъчна авиобаза – Чешнегирово и на 21-ви изтребителен авиополк – Узунджово.

С почит и признателност се обръщам към нашите ветерани, посветили живота си на ВВС, отдали младост и сили в годините на изграждане, израстване и възход, борили се с несгодите, за да съхранят боеспособността на своите формирования и да предадат на младото поколение най-важното – борбен дух и непоколебима твърдост! 

И днес ние, българските Военновъздушни сили неизменно сме на своя пост – винаги в помощ на народа и в служба на Родината. На нашите криле и бързина се разчита при хуманитарни операции и донорски ситуации. С риск за здравето, ние евакуираме болни и пострадали. Ние сме над нажежените склонове в планините, за да „ударим“ пожарите там, където другите не могат. Ние сме небесният щит на България.

В основата на всичко това стоят нашите военнослужещите и цивилните служители, със своя професионализъм, усърдие и воля. Не се делим на авиация, зенитно-ракетни войски, радиотехнически войски, система за командване и управление, логистика и КИНС. От съвместните ни действия се ражда успеха!

Препятствия и бури никога не са липсвали по пътя ни, не липсват и днес. Но както предците ни, така и ние водим своите битки с упорство и хъс. Въпреки трагичните и тежки моменти, които имахме през годината, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени, ние продължаваме напред! Ние се трудим и се борим за мирния делник и светлия празник на нашите деца и внуци! Длъжни сме не просто да оцелеем, а да трасираме пътя на новите български Военновъздушни сили – по-ефективни, по-боеспособни, по-модерни!

Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от ВВС,

Приемете моята най-искрена благодарност за вашия избор и воля да продължаваме заедно напред в тези трудни и важни времена!

Благодаря ви за мъжеството, за куража и силата да отдадете себе си на Родината, да превърнете любимата професия в начин на живот, а бъдещето и успехa на родните ВВС – в своя кауза! С вашата безкористна и вярна служба вие доказвате, че дългът и воинската чест не са думи, изчерпани от съдържание, а обединяват висок професионализъм и нравствено съвършенство.

Благодаря на нашите семейства, на всички, които милеят за българските ВВС и на целия български народ за подкрепата, уважението и вярата, която имат в нас!

От сърце желая на всички вас дълъг живот, крепко здраве и добър късмет!

Нека бъдем дръзки в мечтите и успешни във всяко начинание – за слава и просперитет на Отечеството!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Източник: af.armf.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top