Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция и САЩ ще удължат с 5 години договора за сътрудничество в отбраната

[post-views]
Гърция отваря детските градини и основните училища в понеделник

Вашингтон. Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас пристигна на посещение във Вашингтон в сряда, където ще участва в третия кръг на Стратегическите консултации Гърция-САЩ и ще подпише удължаване на договора за отбрана между страните, пише Protothema.

Дендиас ще бъде приет в Държавния департамент в четвъртък, където ще проведе лична среща с американския си колега Антъни Блинкен, последвана от продължителни разговори. След това в 16:45 ще има съвместни изявления пред пресата, последвано от подписването на Втори протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната.

Договорът ще бъде с продължителност 5 години и ще предостави на въоръжените сили на САЩ правото да използват още повече военни бази в Гърция. Според protothema.gr, в допълнение към съоръженията във военноморската база Суда, въоръжените сили на САЩ ще имат институционализиран достъп до полигона „Литохоро“, военно-въздушната бригада в Стефановикейо, Магнезия и в Александруполис, портал за придвижване на американските войски, разположени в Източна Европа.

В момент, когато САЩ намаляват присъствието си в топлите региони по целия свят, пренасочвайки интереса си към Тихоокеанския регион, Вашингтон увеличава присъствието си в Гърция, в момент, когато Анкара ескалира провокациите си в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, отбелязва гръцкото издание.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани