Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВнР на Русия: Призоваваме ЕС да се откаже от разполагането на военно-учебна мисия в Украйна

[post-views]
Рига и Талин обявиха, че гонят десетки руски дипломати; Москва се закани да отвърне

Изпълнението на плановете на Европейския съюз за разполагане на военно-учебна мисия на територията на Украйна ще допринесе за ескалация на напрежението в Донбас. В тази връзка Москва призовава Брюксел да се откаже от тази необмислена стъпка. Това заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава ТАСС.

„Плановете на Брюксел за разполагане на военна тренировъчна мисия на Европейския съюз в Украйна, разбира се, предизвиква загриженост. Реализацията на тази инициатива, която, между другото, пряко противоречи на Минските споразумения, ще допринесе за милитаризацията на Украйна и ескалацията на напрежението в Донбас. Тя също ще насърчи властите в Киев да продължат да саботират комплекса от мерки от Минск. И в тази връзка призоваваме да се откажат от тази, меко казано, прибързана стъпка“.

Захарова добави, че ако решението на Брюксел е добре обмислено, тогава целите на такива мерки пораждат въпроси.

На 12 октомври в Киев се проведе среща на върха Украйна-EC. След събитието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че лидерите на Общността и Украйна все още проучват възможността за създаване на военно-учебна мисия на ЕС в тази страна и по-нататъшното участие на украински военни в чуждестранните мисии на Блока.

Източник: Агенция „Фокус”

Най-ново

Единична публикация

Избрани