Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради мигрантската криза Полша даде повече правомощия на граничарите

[post-views]
Германският парламент одобрява мерки за улесняване на депортациите

Парламентът на Полша прие нов закон срещу имиграцията, който ще позволи на граничните служби да експулсират всеки чужденец влязъл нелегално в страната. Критици видяха в нормативния акт поредния опит на Варшава да узакони насилственото връщане на имигранти, без преди това да им даде шанс да кандидатстват за получаване на политическо убежище

Освен, че ще могат да експулсират всеки нелегално влязъл в страната, полските граничари, ще могат по свое усмотрение да отказват молби за политическо убежище, без да бъдат разглеждани.

Различни правозащитни организации осъдиха новия закон, защото по думите с него се нарушава международното право, съгласно което всеки, който търси закрила, трябва да може да получи достъп  до процеса за предоставяне на убежище, независимо, как е влязъл в страната.

От месеци обаче Полша, и трите балтийски държави Латвия, Литва и Естония са подложени на миграционен натиск по границата с Беларус.

Четирите страни, подкрепени от ЕС смятат, че кризата е създадена умишлено от режима на беларуския президент Александър Лукашенко, в отговор на наложените му санкции, заради бруталното потушаване на антиправителствени протести в Минск от миналата година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани