Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО ще ремонтира оградата на границата

[post-views]
МО ще ремонтира оградата на границата

Ние работим много по-качествено от други контрагенти, казва министър Георги Панайотов

Спирдон Спирдонов

С правителствено постановление бяха одобрени  допълнителни разходи в размер до 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) за 2021 г. за финансово обезпечаване на неотложни ремонтно-възстановителни дейности по инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип по българско-турската граница. Фактическата дейност ще се извършва от Министерството на отбраната (МО), казва по време на заседанието на служебния кабинет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. В договореност сме и се споразумяваме с МО да поеме фактическите ремонтна и възстановителна част с тези средства, така че ние няма да сключваме никакви договори с външни фирми, посочва той по време на заседанието. Вече са направени огледите от съвместни екипи между двете министерства, вътрешният министър се надява в най-скоро време да започнат фактическите ремонтна и строителна работа. Според него този въпрос трябва да се реши в рамките на мандата на това служебно правителство.

Качеството на работите, които са извършвани от МО по изграждането на това заградно съоръжение, е много по-високо, отколкото при други контрагенти. Така че ние сме поели този ангажимент и ще си го изпълним, казва министърът на отбраната Георги Панайотов. Допреди няколко месеца грижата за поддържане на оградата беше на съответните областни администрации, сега с постановление е прехвърлена на МВР.

С друго постановление в изпълнение на актуализирания от 46-ото Народно събрание бюджет  са одобрени допълнителни разходи за МО в размер на 25, 2 млн. лв. Те са предназначени по три основни дейности.

Първата е за изпращането на 600 военнослужещи и необходимата техника за усилване на охраната и наблюдението на държавната граница. Става въпрос за командировъчни дневни пари, както и за допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд, за удължено работно време, за гориво-смазочни материали за техниката, която ще бъде използвана, а също така и за други непредвидени разходи, уточнява министърът на отбраната.

12 млн. лв. от тази сума ще бъдат използвани за привеждане в летателна годност на вертолет „Кугар”, който е планиран за участие в усилване на граничното наблюдение, извършване на медицинска евакуация по въздуха, участие в операции по търсене, спасяване и евакуация в граничната зона.

5 млн. лв. са разчетени за ремонт, подмяна на елементи на дистанционно управляема летателна система Aerosonde. С придобиването на допълнителна наземна станция радиусът на действие на тази безпилотна летателна система ще се увеличи от 140 км на 420 км.

Най-ново

Единична публикация

Избрани