Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна получава ракети и военни кораби от Великобритания

[post-views]
Украйна получава ракети и военни кораби от Великобритания

Украйна ще получи ракети и военни кораби от Великобритания

Посланикът на Републиката в Лондон Вадим Пристайко припомни, че в рамките на съвместно двустранно сътрудничество се планира работа по изграждането на две военноморски бази

Великобритания ще достави на Украйна ракети и два миночистачи. Страните са планирали редица други дейности в рамките на модернизацията на украинските военноморски сили, каза посланикът на републиката в Лондон Вадим Пристайко в интервю, публикувано в четвъртък пред телевизионния канал „Дом“.

„В близко бъдеще ще бъдат закупени два действащи кораба [миночистачи]. Те няма да се нуждаят от изграждане, те веднага ще станат част от ВМС на Украйна“, отбеляза дипломатът. „Това са съвременни кораби, които се използват от британците в техния Военноморски флот. Те имат най -модерните оръжия …> отговарят на всички стандарти на НАТО „. Според него Украйна ще получи и „ракетно оръжие“, което ще помогне на страната да увеличи значително морската си мощ.

Освен това страните възнамеряват съвместно да строят кораби за нуждите на ВМС на Украйна. „Строителството на по -малки кораби ще започне в Украйна и Великобритания“, каза посланикът.

Бази за ВМС на Украйна

Пристайко припомни, че работата по изграждането на две военноморски бази се планира в рамките на съвместно двустранно сътрудничество. „Това ще бъдат две напълно нови пристанища, които на нашите въоръжени сили и флота ни липсват“, каза той. „Това са първите две бази, които ще бъдат изградени. Има проекти, има британска компания, която ще бъде интегратор на този проект, работата вече е започнала“, каза той и добави, че Украйна ще използва кредитни средства, за да плати за работата.

Според дипломата флотът ще бъде базиран в новите пристанища, ще се провеждат обучения, а персоналът ще живее със семействата си в тяж. Базите ще бъдат изградени според стандартите на НАТО, каза посланикът. „Едната база ще бъде на Азовско море, другата на Черно море“, каза той. „Имаме много да направим, за да балансираме възможностите на Русия и Украйна в Черно море. Но ние не търсим баланс, ние разбираме, че можем да разчитаме на подкрепата на нашите партньори и приятели – тези, които са в Черно море. Няма да атакуваме Русия, нашата задача е да защитим нашето крайбрежие „, каза Пристайко.

По -рано президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че ще бъдат построени две военноморски бази в Бердянск, област Запорожие и Очаков, Николаевска област.

През октомври 2020 г. беше подписано споразумение за политическо, търговско и стратегическо партньорство между Украйна и Великобритания.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани