Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американските военни оспориха твърденията на Русия, че е прогонила техен кораб, който се е опитал да наруши морската й граница

[post-views]
САЩ наложиха още санкции срещу руски олигарси

Вашингтон определи като неверни твърденията на Русия, че е прогонила разрушител на американските военноморски сили, който се е опитал да наруши руските морски граници по време на руско-китайско учение в Японско море, предаде Ройтерс.

Военните на САЩ заявиха, че разрушителят „Чейфи“ е извършвал рутинни действия в международни води в Японско море, когато руски ескадрен миноносец се приближил на 60 метра от него, но целият последвал контакт между плавателните съдове станал по безопасен и професионален начин.

„Съобщението на руското министерство на отбраната за контакта между двата кораба на нашите военноморски сили е невярно“, се казва в изявление на американските военни. „Корабът „Чейфи“ през цялото време е действал в съответствие с международното право и стандарти.“

Преди това руското министерство на отбраната съобщи, че екипажът на руския ескадрен миноносец „Адмирал Трибуц“ е изпратил радиопредупреждение на „Чейфи“, че се намира „в зона, закрита за мореплаване заради артилерийски стрелби“.

Американският разрушител не сменил курса и вместо това вдигнал флагове, с което дал знак, че се готви да пусне хеликоптер от палубата си, което означава, че не можело да завие или да промени скоростта, заяви руското министерство на отбраната.

„Действайки в рамките на международните правила за корабоплаване, „Адм. Трибуц“ поел курс за прогонване на нарушителя от руските териториални води“, допълни то.

„Чейфи“ впоследствие сменил курса, когато двата съда се намирали на по-малко от 60 м един от друг, заяви министерството. То допълни, че инцидентът е станал в залива Петър Велики в западната част на Японско море и е продължил около 50 минути.

Агенция РИА Новости съобщи, че руското министерство на отбраната е извикало американския военен аташе, на когото е било казано за „непрофесионалните действия“ на екипажа на разрушителя, който „грубо е нарушил международните правила за предотвратяване на сблъсъци между плавателни съдове в открито море“.

Това е вторият случай за последните четири месеца, в който Русия съобщава, че е прогонила от водите си военен кораб на членка на НАТО.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани