Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кристалина Георгиева оцеля като шеф на МВФ

[post-views]
Кристалина Георгиева оцеля като шеф на МВФ

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) изрази в понеделник пълното си доверие в изпълнителния директор Кристалина Георгиева, след като прегледа твърденията, че тя е притискала служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай. Но министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън уведоми Георгиева, че тя ще следи отблизо изследванията на МВФ и ще оценява всички нови факти или констатации, и призова за изпреварващи стъпки за укрепване на интегритета и достоверността на данните в МВФ.

24-членният борд на фонда и Министерството на финансите на САЩ издадоха и публикуваха обширни изявления след едноседмични маратонски срещи относно действията на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка, което постави под въпрос продължаването на нейната работа начело на МВФ.

Георгиева, български икономист и първият човек от развиваща се страна, оглавил фонда, категорично отрече твърденията. Тя приветства одобрението на борда в специално свое изявление и каза, че е доволна, че членовете му са се съгласили, че обвиненията срещу нея са неоснователни. Георгиева беше спечелила подкрепата на Франция и други европейски правителства миналата седмица, но представители на САЩ и Япония настояха за по-задълбочен преглед на твърденията според източници, запознати по въпроса, цитирани от „Ройтерс“. Въпросът беше осъдителният доклад, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда на Световната банка относно нередности в данните в отменения понастоящем доклад на Doing Business на банката. Докладът на фирмата твърди, че Георгиева и други висши служители са упражнявали „неоправдан натиск“ върху банковия персонал, за да направят промени така, че да повишат класирането на Китай в доклада, точно докато банката търси подкрепата на Пекин за голямо увеличение на капитала.

Най-ново

Единична публикация

Избрани