Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С мерцедеси и… 63-годишна „Прага”

[post-views]

Рота от 110-и полк изпълнява задачи за подвоз на течни и твърди товари, както и превоз на личен състав

От малък имам увлечение по автомобилите. Избрах да уча „Двигатели” в Техникум по механоелектротехника. Преди да постъпя във военното училище през 1997 г., вече имах категория „С”. И през  2002 г. завърших НВУ „Васил Левски” със специалност „Автомобилни войски”. Сега съм командир на 1-ва рота в транспортен батальон на 110-и логистичен полк. Така се представи накратко капитан Петко Христов.

В полка е от 2002 г. Бил е 9 месеца в щаба на формированието като инструктор в отделение „Логистика”, а в батальона за транспорт и евакуация е заемал и длъжностите взводен командир и заместник-ротен командир, преди да стане командир на Транспортната рота за подвоз на течни и твърди товари.

От наименованието на ротата се подразбира и нейното предназначение –  подвоз за всяко едно формирование на Българската армия. Дори в момента имаме машини извън границите на страната, изтъкна капитан Христов. И добави, че имат нужда от офицери, но с войници и сержанти са попълнени на 100 процента. Заместник-командир на ротата е капитан Илиян Димитров. Главен сержант е старшина Георги Китов, а логистик на ротата е старши сержант Георги Атанасов. Четири жени военнослужещи са шофьори и притежават категория „С”.

В ротата има два взвода – единият е за транспорт на твърди товари, другият е за транспорт на ГСМ. И още едно отделение е за подвоз на личен състав, обясни капитан Христов. Най-новите автомобили в ротата са „Мерцедес”, 15 на брой с най-различно предназначение. Използват се също ЗиЛ, УаЗ, „Урал”, автобус, микробус… Имали са и

„Шевролет”, но той вече не може да се ремонтира. Може би няма тип автомобилна техника в Българската армия и ние да я нямаме в ротата, подчерта капитан Христов. И с гордост отбеляза, че в Българската армия са останали два автомобила „Прага” и единият от тях е в ротата. „Прагата” е произведена през 1958 г. и е от машините, които използват най-много. В движение е и с нея са ходили на учения на полигон „Корен”. Какъв личен автомобил кара ротният командир? В момента имам два джипа. Единият е УаЗ-469, с него от 11 години ходя на лов и го поддържам на доста добро ниво. Сам му направих основен ремонт. Удоволствие ми е да се занимавам с автомобили, общо досега съм имал 6 и може би вече съм навъртял общо към 400–500 хил. км, сподели роденият в Ловеч офицер. Негово хоби са ловът и риболовът. Но уточни, че предпочита лова и може да разказва за доста свои постижения, най-вече за отстрел на диви свине.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани