Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Топките за голф на Космическите войски

[post-views]
Топките за голф на Космическите войски

За първи път в кратката си история Космическите войски на САЩ получават офанзивна оръжейна система. Това е нова версия на наземна система за заглушаване на сателитни комуникации. Историята на космическите войски започва през 2004 г., когато те са формирани като част от състава на ВВС на САЩ.

Космическите сили на САЩ (USSF) са нов вид въоръжени сили в Американската армия по идея и разпореждане на президента Доналд Тръмп. Официално са формирани със закон, приет през 2019 г. Тъй като са формирани като част от Военновъздушните сили, секретарят на ВВС носи цялата отговорност за тях под ръководството на секретаря по отбраната. Освен това Космическите войски имат четиризвезден генерал за командир. Щабът и офисът им се намират в Пентагона.

Contractors began permanent deconstruction of the radome and satellite at building 1750, otherwise known as the “golf ball,” on Sept. 12, 2016 at MacDill Air Force Base, Fla. The radome has been a landmark on MacDill since the 1990s. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Tori Schultz)

Американското списание „Тайм“ изпраща свой екип във военновъздушната база „Бъкли“ в Колорадо, за да се увери, че наистина Америка има вече космически войски. Още със стъпването на територията на базата журналистите виждат огромни съоръжения, които буквално приличат на топки за голф. В тези топки за голф обаче са скрити съоръженията, които денонощно наблюдават космическото пространство и следят „за доброто здраве“ на хилядата американски спътници, кръжащи в космоса около Земята. Тези спътници са с най-различно предназначение.

Надниквайки в ежедневието на космическите войски, журналистите разказват един случай за два руски сателита, известни като номера 2542 и 2543. Те наблюдават извеждането им още от изстрелването на руската ракета носител „Союз“, изстреляна от космодрума. Всъщност се оказва, че на ракетата има един сателит, който в космоса се превръща в два. След като двата спътника се завъртат в околоземна орбита, те летят доста време много близо до един от най-скъпите разузнавателни американски спътници, известен като КН-11. Това американците ясно виждат от информацията, която се получава от телескопа „Хъбъл“.

Доближаването на двата руска сателита до американския се превръща в дипломатически въпрос и САЩ по съответните дипломатически канали изразява загриженост пред Москва за прекомерното приближаване на руските спътници до американското съоръжение. След това двата спътника се отдалечават.

В САЩ „Спейс Форс“ имат много привърженици, защото там не е създаван нов вид въоръжена сила от 72 години. Причината за това е, че американските сателити трябва да се охраняват. Тези сателити, изстреляни в космоса от американските ВВС, денонощно изпълняват функции, свързани с гражданите на цяла Америка. Те започват от масовото използване на Глобалната система за позициониране (GPS) при покупките с кредитни карти, изискващи времеви печат, следват метеорологичните спътници, без чиято информация не може, както и ежедневните 650 000 обаждания до спешния телефон 911, чието осъществяване зависи от спътниците, летящи в космоса. И така нататък.

Американското космическо командване и космическите сили имат отговорната мисия да защитават уязвимите орбитални мрежи на Америка. Те имат същия статут, както армията, флота, ВВС и морските пехотинци. Пентагонът има десетилетия опит в изграждането и развръщането на спътници в космоса с научно, гражданско и военно предназначение. Целта на противодействието на противниковите космически съоръжения е това, да става без кинетични удари, а чрез заглушаване, за да няма увеличаване на космическите отпадъци, което е опасно изобщо за глобалната сигурност. В „Спейс Форс“ работят вече 20 000 души, годишният бюджет е над $ 15 млрд. От работните си места тези хора наблюдават и управляват базираните в космоса системи на Америка за GPS, комуникации, климат и системите за предупреждения за балистични ракетни заплахи. След 8 месеца реално съществуване в „Спейс Форс“ се работи по реални програми, които по същество са класифицирани. Никой не трябва да знае какво се случва в огромните топки за голф.

Оръжейна система за корабна самоотбрана

През 2014 г. компанията „Рейтеон“ получи договор за надграждане на оръжейната корабна система за самозащита Phalanx Block 1B (Фаланга). Първоначално произведена от „Дженерал Дайнамикс“ и „Дженерал Електрик“, Фаланга разполага с многостволно скорострелно оръдие калибър 20 мм, което произвежда до 3000 изстр./мин. Дължината на ствола е 1520 мм, системата тежи малко над 5 т, хоризонтално се завърта до 150 градуса, а вертикално от –25 до +80 градуса.

„Рейтеон“ ще надгради системата с компютърно управляем 3D радар, инфрачервен сензор и лазер за търсене на заплахата, така че Фаланга да съвместява функции, които обикновено се изпълняват от множество системи. Те включват търсене, откриване, оценка на заплахите, проследяване, стрелба и оценка на поражението.

Заплахите са хеликоптери, скоростни самолети, свръхзвукови противокорабни ракети, дронове, малки лодки и бързи плавателни съдове. На Фаланга скорострелното оръдие може да бъде заменено с ракетен комплекс SeaRAM. Този комплекс притежава 11 ракети и осигурява надеждно противодействие срещу свръхзвукови и дозвукови заплахи за кораба.

Катер, задвижван от енергията на вълните

Португалия разработва безпилотен патрулен катер, който се задвижва от енергията на морските вълни. Неговата задача е да контролира огромни морски райони. Катерът има дължина между 6 и 8 м и ширина между 2 и 2,5 м. Той ще се използва за различни мисии като патрулиране, разузнаване, електронна война, противоподводна война, нападение и спасяване.

Minimal sea http://barnimages.com/

Прототип на новия плавателен съд беше показан през 2019 г. в Брюксел на симпозиум на НАТО за морски безпилотни системи. Корпусът на малкия кораб е изработен от много здрави въглеродни влакна, за да издържа на най-неблагоприятните метеорологични условия в северните райони на Атлантическия океан. Системата на задвижването му е изключително иновативна и на практика не отделя никакви вредни емисии. Използва се енергията на морските вълни. Катерът издържа на вода до 6 месеца. В патрулен режим може за една седмица да обиколи площ от 1294 кв. км. Във вътрешността има 3 куб. м полезно пространство, което може да се насити със сензори и въоръжение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани