Информационен център на Министерство на oтбраната

Китай изненада САЩ с изпитание на хиперзвукова ракета

Китай иска да построи своя военноморска база на атлантическото крайбрежие на Африка, пише "Уолстрийт джърнъл"

Китай e тествал ядрена хиперзвукова ракета през август, изненадвайки американското разузнаване, съобщава “Файненшъл таймс”, като се позовава на източници в правителството в САЩ и в някои азиатски страни.

Според информацията с помощта на ракета носител е бил изстрелян планиращ хиперзвуков самолет, способен да носи ядрено оръжие.

По време на изпитанията той е прелетял през ниското орбиталното пространство, но не е успял да достигне планираната цел, а се е отклонил на няколко десетки километра.

Независимо от това обаче американските военни са били впечатлени от проведеното изпитание, което е демонстрирало съществен напредък от страна на китайските учени в разработването на хиперзвукови оръжия.

От разузнавателната общност на САЩ признават, че нямат представа как Китай е постигнал това.

На теория тази ракета може да лети и през Южния полюс, а това ще представлява голяма заплаха за американската система за противовъздушна отбрана, съсредоточена върху отблъскването на евентуални атаки от северната полярна посока.

Пентагонът не излезе с коментар относно докладите за изпитанията на хиперзвукови оръжия, проведени от Китай, но изрази безпокойство относно военната активност на азиатската страна.

По думи на говорителя на американското министерство на отбраната Джон Кърби военните възможности на Китай само подхранват напрежението в региона и извън него. По тази причина от САЩ смятат, че Китай е ключово предизвикателство за тях.

Източник: news.bg 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top