Информационен център на Министерство на oтбраната

Руски наемници изместват държавните власти в Централноафриканската република, заяви Париж

Руски наемници изместват държавните власти в Централноафриканската република, заяви Париж

Руски наемници от частната група “Вагнер” изместват държавните власти в Централноафриканската република и “изземват данъчните функции”, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

“Когато те проникнат в една страна” те извършват голям брой нарушения, изнудвания и понякога дори заместват държавните власти на страната, заяви министърът в предаване по канал Франс 5. Той посочи като пример случващото се в Централноафриканската република, където според него “за да могат да получават заплащане, те изземват данъчните функции на държавата”.

Франция се противопоставя категорично на пристигането на групата “Вагнер” в Мали, където се очаква те да обучават местните въоръжени сили и да гарантират охраната на държавното ръководство, припомня АФП. Париж вече предупреди преходното правителство на страната, че присъствието на “Вагнер” ще постави под въпрос френското военно присъствие. “Това е напълно несъвместимо с начина, по който ние си представяме борбата срещу тероризма в Мали”, подчерта Льо Дриан.

Париж подозира частната група наемници, че действат от името на Кремъл на места, където Москва не иска да афишира официално присъствието си.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top