Информационен център на Министерство на oтбраната

”Фейсбук” създава “метавселена“ – компанията открива над 10 000 работни места в ЕС

Фейсбук вече се нарича Мета, съобщи Марк Зукърбърг

Американската компания Фейсбук обяви плановете си да разкрие 10 000 работни места в ЕС, за да ускори разработването на т.нар ‚метасвелена“. С други думи целта на компанията е да създаде виртуална реалност, с която да се премахна границите между физическия и дигиталния свят, като алтернатива на познатия ни интернет.

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг и създател на едноименната социална мрежа е един най-големите привърженици на концепцията за „метасвелена“.

Това е виртуален свят, в който хората ще могат да учат, играят и работят заедно. За целта Зукърбърг иска да разработи нова технология за виртуалните очила, с което  да създаде  усещането за разговор лице в лице с приятел, независимо от разстоянието, което ви дели.

От компанията посочиха, че са решили  да инвестират в ЕС, заради големите предимства в икономически блок, като голям потребителски пазар, първокачествени университети и най-важното голям брой талантливи специалисти.

Докато специалисти смятат, че създаването на подобна технология ще отнеме минимум 10 –  15 години, то критиците на компанията, видяха опит да се измести фокуса от поредния голям скандал. Припомням, че миналата седмица бивша служителка на „Фейсбук“ разкри, че компанията използва сложни алгоритми, за извличането на финансова полза от хората, с ясното съзнание, че това може да навреди на тяхното безопасност.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top