Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предвожданият от Русия ОДКС с големи военни учения до границата между Афганистан и Таджикистан

[post-views]
Украинската армия предупреждава за раздвижване по беларуската граница

Предвожданият от Русия постсъветски блок за сигурност започна най-големите си военни учения близо до границата между Таджикистан и Афганистан от години на фона на трансграничното напрежение преди преговорите между новите талибански ръководители на Афганистан и големи регионални сили, информира „Ройтерс“.

За разлика от другите северни съседи на Афганистан, които де факто признаха управлението на талибаните и започнаха да изграждат работни отношения с Кабул, Таджикистан отказа да признае радикалните ислямисти и има информации за струпване на войски от двете страни на границата.

В учението, провеждано от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), ще участват над 5000 военнослужещи, повече от половината от които руски войници, съобщиха военните министерства на Русия и Таджикистан.

Шестдневните учения следват поредица от по-малки учения, проведени в близост до афганистанската граница от Русия и нейните съюзници от Централна Азия през август и септември.

Русия е притеснена от възможността ислямистки екстремисти да проникнат в бившите съветски републики в Централна Азия, които Москва разглежда като свой южен отбранителен буфер.

Москва управлява военна база в бившата съветска република и увери Душанбе, че ще му помогне в случай на трансгранично проникване.

Тази седмица делегация на талибаните на високо равнище ще посети Москва за разговори, в които ще участват също Китай, Пакистан, Индия и Иран, въпреки че се съобщава, че високопоставен руски представител не очаквал пробив.

Замир Кабулов, специален представител на президента Владимир Путин за Афганистан, също каза, че представители на Русия, САЩ, Китай и Пакистан ще се срещнат отделно във вторник в Москва, за да излязат с единна позиция по променящата се ситуация в Афганистан.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани