Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски наемници изместват държавните власти в Централноафриканската република, заяви Париж

[post-views]

Руски наемници от частната група „Вагнер“ изместват държавните власти в Централноафриканската република и „изземват данъчните функции“, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

„Когато те проникнат в една страна“ те извършват голям брой нарушения, изнудвания и понякога дори заместват държавните власти на страната, заяви министърът в предаване по канал Франс 5. Той посочи като пример случващото се в Централноафриканската република, където според него „за да могат да получават заплащане, те изземват данъчните функции на държавата“.

Франция се противопоставя категорично на пристигането на групата „Вагнер“ в Мали, където се очаква те да обучават местните въоръжени сили и да гарантират охраната на държавното ръководство, припомня АФП. Париж вече предупреди преходното правителство на страната, че присъствието на „Вагнер“ ще постави под въпрос френското военно присъствие. „Това е напълно несъвместимо с начина, по който ние си представяме борбата срещу тероризма в Мали“, подчерта Льо Дриан.

Париж подозира частната група наемници, че действат от името на Кремъл на места, където Москва не иска да афишира официално присъствието си.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани