Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще използват няколко военни бази в Гърция

[post-views]
САЩ свалиха ракета, изстреляна от Йемен по американски военен кораб

САЩ засилват военното си присъствие в Гърция и за първи път не третират еднакво Гърция и Турция, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“ в коментар на подписаното споразумение между Вашингтон и Атина. Споразумението, подписано на 14 октомври, е поредното дипломатическо действие от сериозно значение за предотвратяване на заплахата, на която е изложена страната, се посочва още в статията.

Ангажиментът на американците за охрана и защита на териториалната цялост на Гърция, паралелно със зачитане на суверенните права на страната са двата важни пункта в споразумението за военното присъствие на САЩ.

Освен базата в Суда, използването на която Вашингтон определя като изключително важно, гръцкият външен министър Никос Дендиас и държавният секетар на САЩ Антъни Блинкън са подписали протокол, който позволява на американските въоръжени сили да използват официално още три бази в Гърция. Според изданието така Вашингтон ще заобиколи Босфора, който се контролира от Турция. Предвижда се възможност за използване на военни съоръжения и на други гръцки острови.

За първи път от десетилетия САЩ засилват военното си присъствие в Гърция, без да предприемат аналогично действие и в Турция, пише още „Прото тема“, като подчертава, че това става в период, когато интересът на Вашингтон се премества към Индийско-Тихоокеанския регион с ясната цел да се противопостави на Китай.

След подписването на споразуменията за сътрудничество със САЩ и Франция, гръцкото правителство обръща поглед към региона, като утре в Атина ще се състои среща на върха Гърция-Кипър-Египет, посочва още изданието.

В Атина ще пристигне президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да обсъди с него плана за енергийно свързване на двете държави.

Тази седмица се очаква външният министър на Гърция Никос Дендиас да посети Либия, където ще участва в международен форум за възстановяване на страната, като не е изключено там той да има среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Гръцката дипломация планира стъпки за създаване на канали за сътрудничество и с други държави във и извън Европейския съюз, посочва „Прото тема“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани