Информационен център на Министерство на oтбраната

Афганистанци обвиняват бившия специален пратеник на САЩ, че е предал страната им на талибаните

Афганистанци обвиняват бившия специален пратеник на САЩ, че е предал страната им на талибаните

След като специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад подаде оставка, афганистанци изразиха недоволство от ролята на висшия американски дипломат в страната им, обвинявайки го за падането на Афганистан в ръцете на талибаните през август, предаде ДПА.

В коментар на новината за оттеглянето на дипломата бившият шеф на афганистанското разузнаване Рахматула Набил го нарече “измамник”, повлякъл Афганистан в необратима катастрофа.

Вчера американският Държавен департамент потвърди, че Халилзад, точната формулировка на чиято длъжност беше специален пратеник за помирението в Афганистан, е подал оставка от поста.

Халилзад, който играеше ключова роля в афганистанската политика в продължение на десетилетия, е критикуван най-вече, че е направил прекалено много отстъпки при подписаното от него при правителството “Тръмп” споразумение с талибаните в Доха миналата година.

Съгласно договореностите САЩ се ангажираха с изтеглянето на международните сили от Афганистан в замяна на гаранции за сигурността от талибаните, както и ангажимент от тяхна страна да преговарят за мир с правителството в Кабул.

Според експерти споразумението от Доха е проправило пътя за връщането на власт на талибаните. Джихадистите не влязоха в сериозни преговори с правителството, но за сметка на това предприеха военна офанзива за превземането на Афганистан, която предизвика и хаотично изтегляне на САЩ.

Афганистанският политически експерт Ахмед Саиди заяви във Фейсбук, че Халилзад оставя като наследство нещастието на афганистанците, прекратяването на провалила се мисия и лоша репутация за САЩ на международно равнище.

Бивш афганистански заместник-министър на отбраната добави, че американският дипломат от афганистански произход е дошъл, за да донесе мир, борба с тероризма и организирано изтегляне на силите на САЩ, но не е постигнал нищо от това.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън благодари на Халилзад за работата му.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top