Информационен център на Министерство на oтбраната

Военни кораби на Китай и Русия притесняват Япония

Руски и китайски военни кораби за първи път патрулираха заедно в Тихия океан

Група от 10 военни кораба от Китай и Русия преминаха през проток, разделящ главния остров на Япония и северния ѝ остров Хокайдо. Това обявиха от японското правителство и добавиха, че наблюдават изкъсо такива дейности, информира “Ройтерс”.

Това беше първият път, когато Япония потвърди преминаването на китайски и руски военни кораби, плаващи заедно през пролива Цугару, който отделя Японско море от Тихия океан.

Докато протокът се смята за международни води, отношенията на Япония с Китай отдавна са засегнати от противоречиви претенции за група от малки островчета в Източнокитайско море. Токио също има териториален спор с Москва.

“Правителството наблюдава отблизо дейностите на китайски и руски военноморски кораби около Япония като тази с голям интерес”, каза заместник -главният секретар на кабинета Йошихико Изозаки на редовна пресконференция във вторник.

“Ще продължим да правим всичко възможно в нашата дейност по наблюдение във водите и въздушното пространство около Япония.”

Говорител на японското министерство на отбраната заяви, че не е имало нарушение на японските териториални води и не са били нарушени международни правила при преминаването на плавателните съдове.

Русия и Китай проведоха съвместни военноморски учения в Японско море като част от военноморското сътрудничество между двете страни от 14-17 октомври с участието на военни кораби и поддържащи кораби от Тихоокеанския флот на Русия.

Москва и Пекин поддържат по -тесни военни и дипломатически връзки през последните години, когато отношенията им със Запада се влошиха.

Източник: news.bg 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top