Информационен център на Министерство на oтбраната

В Еквадор е обявено извънредно положение заради насилие, свързано с наркотрафика

В Еквадор е обявено извънредно положение заради насилие, свързано с наркотрафика

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо заяви вчера, че е обявил извънредно положение в цялата страна заради вълна от насилие, предизвикана от наркотрафика, и е изпратил на улиците полицаи и военни, предаде Франс прес.

“Занапред нашите въоръжени сили и нашата полиция ще присъстват масово на улиците, тъй като обявяваме извънредно положение на цялата територия на страната”, каза държавният глава в слово, разпространено от националната телевизия “ЕквадорТВ”.

“По улиците в Еквадор има само един враг – трафикът на наркотици” и “през последните години Еквадор се превърна от страна на наркотрафика в страна, която също и консумира наркотик”, отбеляза Ласо, който встъпи в длъжност през май.

По-рано вчера държавният ръководител от десницата реши да смени министъра на отбраната на фона на криза в затворите и назначи на поста Луис Ернандес, генерал в оставка.

От януари до август тази година в страната са регистрирани 1427 убийства – с 55 повече, отколкото през цялата 2020 г., сочат данни на вътрешното министерство.

В края на септември един затвор в Югозападен Еквадор стана сцена на масови убийства – 119 затворници загинаха, при това някои бяха изгорени или насечени на части, в свирепи битки между съперничещи банди, свързани с наркотрафика и мексикански и колумбийски картели. Това бе едно от най-жестоките кланета в латиноамериканските затвори досега.

Според официални данни най-малко 238 затворници са загинали тази година в еквадорските места за лишаване от свобода, пренаселени и пълни с насилие от години насам

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top