Информационен център на Министерство на oтбраната

Лондон бил предупреден за светкавичната победа на талибаните

Лондон бил предупреден за светкавичната победа на талибаните

Британският посланик в Афганистан е предупредил Министерството на външните работи неколкократно, че талибаните ще постигнат бърза победа, въпреки официалните твърдения, че техните успехи са изненадващи, показва изтекла информация от дипломатическа кореспонденция.

Британският посланик в Афганистан сър Лоури Бристоу, един от най-опитните британски дипломати, е предрекъл, че ислямистите са на ръба на превземането на страната и е дал ясно да се разбере, че Кабул е застрашен, въпреки убедеността на Запада, че градът е в безопасност.

На 2 август Бристоу е написал: „Ръкавиците са свалени. Ние навлизаме в нова, опасна фаза на конфликта“. Кореспонденцията е шумна плесница в лицето на Доминик Рааб, който тогава като външен министър е отишъл на почивка на осров Крит, малко след като е получил мрачната прогноза на Бристоу за опасностите в Афганистан и за съюзническите войски в страната, коментира „Таймс“.

Източник от Уестминстър е заявил за вестника, че е невероятно, че нищо не е било наравно в отговор на предупрежденията на посланика.

Още преди повече от месец Рааб бе обвинен, че е „заспал на кормилото за Афганистан“ в доклад за вътрешно ползване на неговото ведомство, цитиран от „Индипендънт“.

След като преимерът Борис Джонсън направи размествания в кабинета, Рааб бе свален от поста външен министър и назначен за министър на правосъдието с ранг на вицепремиер.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top