Информационен център на Министерство на oтбраната

Премиерът на Полша предупреди: Европа е на прага на огромна енергийна криза

Премиерът на Полша предупреди: Европа е на прага на огромна енергийна криза

Европа се намира на прага на огромна енергийна криза, която след няколко седмици може да се превърне в шок. Това предупреди премиерът на Полша Матеуш Моравецки, говорейки в Европейския парламент в Страсбург, където се провежда дебат за превъзходството на полската конституция над европейското право след решението на Конституционния съд на страната по въпроса, информира “Ройтерс”.

“Днес сме на прага на огромна газова и енергийна криза”, изтъкна той.

“Бързо нарастващите цени, провокирани по-конкретно от умишлените действия на руските фирми, вече поставят много фирми в Европа пред избор – да ограничат производството или да прехвърлят разходите на потребителите”, отбеляза Моравецки.

По думите му “политиката на “Газпром” и разрешението на “Северен поток 2″ вече се отразяват в покачването на цените”.

“Нивото на кризата може да разтърси Европа през следващите седмици. Много предприятия могат да фалират, а газовата криза може да хвърли милиони домакинства, десетки милиони семейства в бедност… заради неконтролирания ръст на цените в цяла Европа”, подчерта премиерът на Полша.

“Ефектът на доминото също трябва да се вземе предвид. Една криза може каскадно да повлече със себе си нови шокове”, предупреди той.

Полските власти многократно са заявявали, че повишаването на цените на енергията е пряко свързано с геополитиката.

Според представители на полското правителство Русия умишлено ограничава доставките на газ за Европа, за да получи разрешение за експлоатация на газопровода “Северен поток 2”, срещу който Полша се противопостави от самото начало на неговата реализация, като смята, че този проект ще се използва за шантаж на Европа.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top