Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британски F-35B Lightning за първи път дозареждат във въздуха от F/A-18 Super Hornet

[post-views]
Британски F-35B Lightning за първи път дозареждат във въздуха от F/A-18 Super Hornet

Британски F-35B Lightning за първи път са извършили дозареждане във въздуха от самолети F/A-18 Super Hornet от състава на ВМС на САЩ.

Британските изтребители са от състава на 617-та иае, която е базирана на самолетоносача Queen Elizabeth, който е флагман на Ударната авионосна група 21, действаща в Индо-Тихоокеанския регион.

Дозареждането е станало по време на съвместно учение с американските самолетоносачи USS Ronald Reagan и USS Carl Vinson в Тихия океан.

Екипажите на F-35B Lightning, които са от състава на ВВС и ВМС на Великобритания, редовно извършват дозареждане във въздуха от британските самолети-цистерни Voyager, но за първи път от изтребители на ВМС на САЩ.

Американските изтребители F/A Super Hornet в конфигурация с подвесни резервоари и снабдени с оборудване за дозареждане във въздуха, дават ценна възможност да се тренира тази мисия и допринасят за повишаване на оперативната съвместимост между британските и американските самолетоносачи, респективно и техните палубни изтребители.

По време на учението екипажи от 617-та иае (с постоянна дислокация в авиобаза Мархам) са имали възможност да участват в съвместно прелитане с изтребители ор ВМС и КМП на САЩ над обединената група самолетоносачи и ескортиращите ги кораби.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани