Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Еквадор е обявено извънредно положение заради насилие, свързано с наркотрафика

[post-views]
Екшън в Еквадор – въоръжени мъже нахлуха в местна телевизия

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо заяви вчера, че е обявил извънредно положение в цялата страна заради вълна от насилие, предизвикана от наркотрафика, и е изпратил на улиците полицаи и военни, предаде Франс прес.

„Занапред нашите въоръжени сили и нашата полиция ще присъстват масово на улиците, тъй като обявяваме извънредно положение на цялата територия на страната“, каза държавният глава в слово, разпространено от националната телевизия „ЕквадорТВ“.

„По улиците в Еквадор има само един враг – трафикът на наркотици“ и „през последните години Еквадор се превърна от страна на наркотрафика в страна, която също и консумира наркотик“, отбеляза Ласо, който встъпи в длъжност през май.

По-рано вчера държавният ръководител от десницата реши да смени министъра на отбраната на фона на криза в затворите и назначи на поста Луис Ернандес, генерал в оставка.

От януари до август тази година в страната са регистрирани 1427 убийства – с 55 повече, отколкото през цялата 2020 г., сочат данни на вътрешното министерство.

В края на септември един затвор в Югозападен Еквадор стана сцена на масови убийства – 119 затворници загинаха, при това някои бяха изгорени или насечени на части, в свирепи битки между съперничещи банди, свързани с наркотрафика и мексикански и колумбийски картели. Това бе едно от най-жестоките кланета в латиноамериканските затвори досега.

Според официални данни най-малко 238 затворници са загинали тази година в еквадорските места за лишаване от свобода, пренаселени и пълни с насилие от години насам

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани