Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕСПЧ осъди Русия за убийствата на трима мюсюлмани от агенти на ФСС

[post-views]
Руският закон за „чуждестранните агенти“ нарушава Европейската конвенция за правата на човека, постанови ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека осъди днес Русия за нарушение на правото на живот и липса на ефективно разследване след убийствата на трима мюсюлмани, извършени от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) през 2012 г., предаде Франс прес.

Магомед Хаяури и Ислам Тачиев, следвали в Москва, и Артур Карсамаули, работник от столицата, бяха застреляни от агенти на ФСС през юли 2012 г. в кампуса на държавния университет в руската република Ингушетия.

Срещу трите жертви впоследствие бяха образувани дела за незаконно притежание на оръжия и опит за убийство.

По време на разследването по тези дела ФСС увери, че по нейни данни в кампуса е имало сбирка на хора от незаконни въоръжени групировки, а служителите, изпратени на място, само са отвърнали на огъня, открит срещу тях. Очевидците не потвърдиха тези изявления.

Разследването неведнъж бе закривано и подновявано от властите и още не е приключило.

Същевременно руските граждански и военни власти отказаха да образуват наказателно дело по повод смъртта на жертвите въпреки неспирните настоявания на семействата им, според които техните близки никога не са носели оръжия.

Съдиите от ЕСПЧ единодушно постановиха, че Русия е виновна в нарушение на правото на живот и правото на ефективно разследване, гарантирани от чл. 2 на Европейската конвенция за правата на човека.

Русия бе осъдена да плати по 60 000 евро на всяко от семействата на жертвите – значителна сума с оглед на съдебната практика на ЕСПЧ, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани