Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша почти удвои броя на войниците на границата с Беларус

[post-views]
Увеличава се потокът на нелегални мигранти по полско-беларуската граница

Почти 6 000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус в засилени мерки за сигурност в условията на скок на миграцията. Това обяви военният министър на страната, цитиран от „Ройтерс“.

Разполагането на свежи войски бележи значително разширяване на военното присъствие на границата, след като чак в събота министърът на отбраната Мариуш Блащак уточни, че броят на войниците е повече от 3000 души.

„Почти 6000 войници от 16-та, 18-а и 12-а дивизия служат на полско-беларуската граница“, написа заяви Блащак в „Туитър“.

„Войниците оказват подкрепа на граничната охрана, като защитават границата на страната и не позволяват нейното незаконно преминаване.“

Граничната охрана съобщи, че в понеделник е имало 612 опита за незаконно преминаване на границата.

Европейската комисия и Варшава казват, че мигрантският поток е организиран от Беларус като форма на хибридна война, предназначена да окаже натиск върху Европейския съюз заради санкциите, наложени на Минск. Беларус отрече това.

Полша обяви извънредно положение в региона и планира да построи стена на границата.

Парламентът също така прие законодателство, което според защитниците на правата на човека има за цел да легализира отблъскването на мигранти през границите му в нарушение на ангажиментите на страната по международното право.

Към неделя е имало около 9600 опита за нелегално преминаване на границата през октомври, съобщиха от Граничната охрана.

Все по -голям брой мигранти пристигат и в Германия, а полските медии съобщават, че шефът на профсъюза на германската полиция е поискал от вътрешния министър временно да възстанови граничния контрол с Полша, за да спре потока от мигранти.

Властите в Бранденбург, източната германска държава, в която живеят повечето от новодошлите, призовават за по -строги действия срещу правителството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани