Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Урсула фон дер Лайен критикува решение на полския Конституционен съд като заплаха за основите на ЕС

[post-views]

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви днес, че решението на висши полски магистрати, което оспорва върховенството на законите на ЕС, е пряка заплаха за основите и единството на съюза, предаде АП.

В реч в Страсбург на пленарно заседание на Европейския парламент (ЕП) тя подчерта, че „ние не искаме и няма да допуснем да бъдат подложени на риск нашите общи ценности“. По думите й върховенството на закона е „спойката“, който държи ЕС цял. „Искаме силна Полша в единна Европа“, заключи Фон дер Лайен.

По-рано този месец отношенията между правителството във Варшава и ЕК се влошиха допълнително заради решението на полския Конституционен съд, според което националната конституция има приоритет над законодателството на ЕС. Тази отношения бяха и преди това в криза заради нивото на демократичните стандарти, поддържано от консервативното полско правителство.

Настоящите разногласия се пренесоха днес в пленарната зала в ЕП. По късно през деня премиерът на Полша Матеуш Моравецки ще изложи пред евродепутатите възгледите на своето правителство и ще отговаря на въпроси на евродепутати.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани