Информационен център на Министерство на oтбраната

Задържаха българин при международна операция на Европейската прокуратура

Задържаха българин при международна операция на Европейската прокуратура

Българин е арестуван при мащабна международна операция на Европейската прокуратура срещу заподозрени в укриване на данъци на луксозни автомобили от мафиотски групи, съобщи Нова телевизия.

Общо са задържани 11 души.

Служители в Германия, Италия и България са извършили едновременни обиски в 46 жилища и бизнес структури. Четирима души са арестувани в южната германска провинция Бавария, други шестима – в Италия и един – в България, съобщава Евронюз. Обискираните са заподозрени, че са свързани с южноиталианската мафиотска организация “Ндрангета”.

Според германските власти задържаните лица са обвинени в създаването на престъпна организация и в данъчни измами на стойност 13 милиона евро. Твърди се, че групата е използвала така наречената “ДДС въртележка”, като е препродавала луксозни автомобили няколко пъти в различни европейски държави. В рамките на обиските властите са конфискували и тринадесет скъпи автомобила.

Полицията в Бавария съобщи, че органите на реда и данъчните следователи в Аугсбург са разследвали случая повече от година под ръководството на Европейската прокуратура (EPPO).

“Това е първото дело, заведено от Европейската прокуратура… и съм много доволна, че разследването вече дава конкретни резултати”, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Базираната в Калабрия групировка “Ндрангета” се смята за един от най-големите и мощни престъпни синдикати в Европа.

През януари в Италия започна един от най-мащабните съдебни процеси в историята на страната – срещу повече от 320 членове на Ндрангета и техни приближени са повдигнати множество обвинения, включително за изнудване, трафик на наркотици и кражби.

Източник: news.bg 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top