Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българският суперкомпютър „Discoverer“ на 91-во място в света по изчислителна мощ

[post-views]
Българският суперкомпютър „Discoverer“ на 91-во място в света по изчислителна мощ

Българският суперкомютър „Discoverer“, който официално започва работа днес в „София Тех Парк“, е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини – TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на „София Тех Парк“.

Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. /Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион, операции в секунда./

Тук преди една година имаше трева. За това време беше направена сградата, монтирана машината и изградена една от най-сложните охладителни системи в страната. Фирма „Атос“ се пребори с времето и обстоятелствата, включително с пандемията и заедно с екипа на „София Тех Парк“ инсталира машината, каза Петър Статев.

От утре машината започва да се използва и планираме през следващите пет или десет години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен телефон или компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и „София Тех Парк“ ще кандидатства в тях, каза Статев.

Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти, каза еврокомисарят Мария Габриел. Тази среща е доказателство, че България е дигитален и иновационен център в Европа, добави тя. Благодаря на правителствата на България за подкрепата на проекта – още през 2018 година правителството, с премиер Борисов, ни подкрепи, сега на тази церемония също има представители на правителството, посочи Габриел.

Основното предизвикателство е да използваме пълноценно възможностите на хардуера, затова е важна връзката с науката и научните изследвания. Полза от тези машини има и в образованието. Голямата цел е свързването между индустрии, лаборатории и университети, така че да няма публични инвестиции за едно и също нещо на много места – не сме толкова богати, че да си го позволим, добави Мария Габриел.

Начинанието е скъпо, но е единственият начин е да бъдем модерна нация. Успешни и богати са тези нации, които успеят да внедрят новите технологии, каза министърът на образованието и науката Николай Денков. Всичко това ще е само скъп и безполезен хардуер ако нямаме кадри, каза министър Денков. Навремето техникумите бяха конкуренти на езиковите гимназии. Днес Техническото училище към Техническия университет в София отново се конкурира с най-добрите езикови гимназии в страната, добави министърът.

Пускането на „Discoverer“, аз бих го превел на български „Откривател“, е безспорен успех, с който България става първата страна на Балканския полуостров с мощен суперкомютър, каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Ние се нуждаем от тази машина, защото тя може да прави прогнози и анализ за трафика и за метеорологичната обстановка в града, добави той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани