Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМС на Русия получава първата серийна неядрена подводница от тип „Лада“ през 2022 г.

[post-views]
ВМС на Русия получава първата серийна неядрена подводница от тип „Лада“ през 2022 г.

Руският флот ще получи първата серийна неядрена подводница от типа „Лада“ през 2022 г.
Подводници от проект 677 от типа „Лада“ принадлежат към четвъртото поколение дизелово-електрически подводници
Първата серийна неядрена подводница от проект 677 (код „Лада“) „Кронщад“, построена от „Адмиралтейските корабостроителници“, се планира да бъде предадена на ВМС на Русия през 2022 г. Това съобщи пред ТАСС източник от корабостроителната индустрия.

„Прехвърлянето на първата серийна Лада, подводницата прект 677 Кронщат, е планирано за 2022 г.“, каза той.

ТАСС няма официално потвърждение на тази информация.

Подводници от проект 677 от типа „Лада“ принадлежат към четвъртото поколение дизелово-електрически подводници. Разработчикът на проекта е Централното конструкторско бюро на Рубин по морско инженерство (част от Обединената корабостроителна корпорация). Благодарение на използването на нови решения в дизайна на корпуса, специално покритие и най-новата радиоелектроника, те имат ненадминат стелт, по-малко шум и редица дълбоко подобрени системи в сравнение с подводниците от трето поколение. Тяхното повърхностно изместване е приблизително 1,75 хиляди тона, под вода те могат да достигнат скорост до 21 възела. Въоръжени са с ракетни системи „Калибър-PL“. Екипажът включва 35 души.

Водещата дизелово-електрическа подводница на проект 677 „Санкт Петербург“ е в пробна експлоатация от май 2010 г. Медиите съобщиха, че през септември 2021 г. тя влезе в бойния състав на Северния флот. Още две подводници от този проект бяха договорени на Международния военно-технически форум Армия-2019. Датите за предаване на подводниците „Кронщат“ и „Велики Луки“ на ВМС на Русия многократно се отлагаха.

„Кронщат“ е стартирана през 2005 г., строителството е спряно и е възобновено едва през 2013 г. На 20 септември 2018 г. подводницата беше пусната в корабостроителница Адмиралтейство в Санкт Петербург.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани