Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО: Стратегия за изкуствения интелект и фонд за военни иновации за 1 млрд. евро

[post-views]
НАТО: Стратегия за изкуствения интелект и фонд за военни иновации за 1 млрд. евро

Министрите на отбраната на НАТО ще приемат днес стратегията на алианса във връзка с изкуствения интелект и ще обявят създаването на фонд за военни иновации на стойност 1 милиард евро. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг при пристигането си на срещата на военните министри в Брюксел. „Министрите на отбраната ще приемат първата стратегия на НАТО за изкуствения интелект и ще обявят създаването на иновационен фонд на алианса на стойност 1 милиард евро”, заяви той.

Съгласно документите, иновационният фонд ще се използва за предоставяне на грантове за активизиране на разработването на нови технологии и на технологии с двойно предназначение. НАТО възнамерява да ускори създаването на мрежата от технологични центрове DIANA, които ще се занимават с търсене на военно приложение на цивилни технологии, разработвани в страните от алианса. Участниците в срещата ще обсъдят космическите възможности на НАТО, които в момента са ограничени до средства за комуникация, разузнаване и наблюдение. По думите на Столтенберг, НАТО не възнамерява да извежда оръжия в космоса, но не може да гарантира, че това няма да направи някоя от държавите членки. Министрите ще направят оценка на риска, който може да представляват руските хиперзвукови ракети, за чието прихващане държавите от НАТО не притежават средства.

На срещата в Брюксел трябва да бъде приет и глобалният план за отбрана на Европа, в чиито рамки страните ще съгласуват „новите цели за създаване на военни възможности”. Това означава, че всяка държава от НАТО ще трябва да поеме конкретен ангажимент за закупуване на определен вид въоръжение за определена сума. Тази задача се вписва в принципа за ежегодно увеличаване на военните разходи от държавите от НАТО, за който постоянно настояват САЩ. Вашингтон е основният износител на оръжия, както нови, така и употребявани, за европейските съюзници. По информация на агенция Ройтерс, военните министри трябва да одобрят днес и специален план за противодействие при евентуално нападение от страна на Русия. В НАТО остават твърдо решени да работят по сдържането на Москва, независимо от факта, че сега алиансът обръща повече внимание на Китай. Агенцията отбелязва, че въпросният план предвижда възможност да се реагира на „всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море“, включително с потенциалната употреба на ядрени оръжия, киберсредства и космически системи. Според източника, ако има такъв голям конфликт, той ще изисква действия в цялата зона на провеждане на операцията. Различни събития могат да се случат едновременно, което изисква цялостна подготовка, смята той.

Източник: Actualno.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани