Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръст на случаите с Ковид- 19 в Европа, редица страни на Стария континент затягат мерките

[post-views]
Ръст на случаите с Ковид- 19 в Европа, редица страни на Стария континент затягат мерките

И сега минаваме към ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция по света. Според СЗО Европа е единственият регион, където се отчита ръст на новите случаи с Ковид -19. Сред най-засегнатите са държавите от централните и източните части на континента, като причината за това са ниските нива на ваксинация на населението.

Изглежда коронавирусната инфекция се връща в Европа. Заради пик на новите случаи редицата държави обявиха въвеждането на т.нар здравни сертификати в опит да ограничат разпространението на заразата. Сред тях е Полша, където през последната седмица се отичат средно по 5000 нови случая на ден. Здравното министерство предупреди, че освен здравни сертификати има вероятност да въведе и по-строги противоепидемични мерки.  Заради ръст на новите случа Чехия също въвежда зелени паспорти, а от другата седмица Прага връща и задължителното носене на маски.  Сърбия е другата страна, която също ще въведе здравни сертификати.

В опит да вкара под контрол разпространението на коронавируса в Русия президентът Владимир Путин, обяви седмица от 30 октомври до 7 ноември за неработна за цялата страна.

В обръщение към нацията Путин призова хората да бъдат разумни и да се ваксинират, за да може страната да излезе от кризата. Независимо, че Русия бе първата държава регистрирала ваксина срещу Ковид -19 по- малко от една трета от населението се е ваксинирало.

Междувременно СЗО предупреди, че пандемията ще продължи и през следващата година, като основната причина за това са ниските нива на ваксина в много от бедните региони на света. Според представените данни едва 5 процента от цялото население на Африка е ваксинира, в сравние с останалите континенти, където средния процент на имунизираните е около 40 на сто.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани