Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Частичен успех: Южна Корея изстреля първата си космическа ракета

[post-views]
Сеул обяви успешен тест на първата си ракета с твърдо гориво

Южна Корея изстреля първата си космическа ракета собствено производство. Успехът на мисията беше определен като частичен, защото ракетата носител не успя да изведе в космоса макет на сателит.

Ракета Нури, както я наричат неофициално специалистите за космическата програма на Южна КОрея, беше изстреляна от космодрума „Наро“, в окръг Кохин, който се намира на 485 км от столицата Сеул.

Независимо, че не успя да завърши мисията, като изведе макет на сателит, полета на тристепенната ракета, мина като по учебник, достигайки височина от 700 км. И все пак мисията може да мине за успешна, защото с нея Южна Корея стана седмата страна успяла да изведе в космоса полезен товар от над един тон.

Президентът на страната Мун Дже-Ин като призна, че мисията не е постигнала желаните цели,  но е показала, че много скоро Южна Корея ще може да извежда сама сателити в космоса.

Южнокорейската програма за разработването на надеждно превозно средство за извеждането на сателити струва около над 1 милиард и половина долара. Според плановете на Сеул до 2027 ще има още четири тестови изпитания, като целта е до 2030 година освен сателити страната да прати и първата си мисия до Луната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани