Информационен център на Министерство на oтбраната

Иран стартира мащабно учение на военновъздушните си сили

Иран стартира мащабно учение на военновъздушните си сили

Иран стартира вчера военновъздушно учение, само седмица след като проведе друга мащабна тренировка за противовъздушна отбрана, предаде Асошиейтед прес, като се позова на иранската държавна телевизия.

Съобщено бе, че в учението ще бъдат използвани бомбардировачи, изтребители, бойни и разузнавателни дронове, оборудвани с тежки оръжия, сред които и ракети с лазерно насочване.

По телевизията бяха излъчени кадри на излитащи и летящи изтребители и бомбардировачи, сред които и изтребители американско производство Ф-4 и Ф-5, както и Saegheh, които са иранско производство. Ислямската република купи американските изтребители преди Вашингтон да забрани подобни продажби след Ислямската революция през 1979 г. Страната разполага също и с руски изтребители.

По телевизията бяха показани и дронове и операции за презареждане на гориво по време на полет. Държавната телевизия съобщи, че в маневрите ще участват 10 ирански военновъздушни бази. Твърди се, че Иран разполага с 12 такива бази.

Иран редовно провежда такива учения и твърди, че с тях оценява бойната готовност на войските си и демонстрира военните си възможности.

Развитието на иранската ядрена програма поражда голямо напрежение в региона. Разговорите във Виена за съживяване на иранското ядрено споразумение от 2015 г. със световните сили са в застой от юни и няма насрочена дата за тяхното възобновяване.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top