Информационен център на Министерство на oтбраната

Обсъждаха въпроси за стратегическото партньорство със САЩ

Обсъждаха въпроси за стратегическото партньорство със САЩ

За пореден път страната ни беше определена като надежден съюзник в НАТО

Въпроси за стратегическото партньорство между България и САЩ в сферата на отбраната обсъдиха министърът на отбраната Георги Панайотов и заместник помощник-секретарят на отбраната на САЩ по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър. На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната,  присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Подчертано беше ползотворното взаимодействие между двете страни по отношение на модернизацията на българските Въоръжени сили, провеждането на съвместни учения и тренировки, сътрудничеството в региона на Черно море и в сферата на киберсигурността. На съвместно работно заседание беше разгледан постигнатият напредък по изпълнението на договорените насоки за работа в „Пътната карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ „2020–2030 г.“.

Министър Панайотов отбеляза, че освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна по отношение на изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.  Заместник помощник-секретарят по отбраната на САЩ отбеляза, че американската страна високо оценява действията, предприети от България във връзка с възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона, и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО. Той изрази благодарност към българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ. Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО, и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави. Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., настоящата американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top