Информационен център на Министерство на oтбраната

Призрачни кораби изплуваха от водите край Япония след земетресение

Призрачни кораби изплуваха от водите край Япония след земетресение

Кораби, потънали по време на битката при Иво Джима, една от най-епичните битки през Втората световна война и една от най-кървавите в историята на американските морски пехотинци, изплуваха от дъното на океана след трусове в един от най-опасните вулкани в Япония – планината Сурибачи, пише Daily Mail.

Сателитни снимки на японския канал All Nippon News показват остатъците от 24 японски транспортни кораба, пленени от САЩ в края на войната.

Те са били преместени в западната част на Иво Джима, за да образуват пристанище, тъй като по това време островът не е разполагал с подобни съоръжения.

Заради сеизмичната активност на Сурибачи морското дъно в западната част на острова започва да се покачва. В резултат на това потъналите кораби се издигат от вулканичната пепел.

Корабите са били използвани като вълнолом за защита на други кораби, които разтоварвали войници и материали.

На картата островът е известен като Браун Бийч. Той е бил използван за военноморска база в подкрепа на американската армия преди нападението над континентална Япония.

Въпреки че е окупиран от японската армия, след като е бил върнат от САЩ през 1968 г., на Браун Бийч не живеят хора.

Според учените е възможно огромно изригване на Иво Джима. Данни на Държавния университет в Орегон сочат, че той е изригвал поне 10 пъти, като последното е било през 1982 г.

От 1952 г. се регистрира десетметрово повдигане на острова поради сеизмична активност, установява университетът.

През месец август сателитни снимки заснеха момента, в който изригна подводният вулкан Фукутоку-Оканоба, на около 5 километра северно от остров Южен Иво Джима. Това доведе до появата на нов остров във веригата Огасавара.

Япония е разположена на тихоокеанския Огнен пръстен – дъга с интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и през тихоокеанския басейн.

Страната редовно е засягана от трусове, като има строги строителни разпоредби, предназначени да гарантират, че сградите могат да издържат на силни земетресения.

Видео: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10107925/Japanese-ghost-ships-sunk-World-War-II-spotted-seismic-activity-raise-them.html#v-240058120471688144

Източник: pan.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top