Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни демонстративни стрелби на „Марково“

[post-views]
Бойни демонстративни стрелби на „Марково“

Сашка Александрова

Бойни демонстративни стрелби на „Марково“
Бойни демонстративни стрелби на „Марково“

Офицери от три армии наблюдаваха традиционните демонстративни стрелби на обучаемите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, базиран в Шумен. Занятието се проведе на артилерийския полигон „Марково“, който е четвъртият по големина в България. Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов прие строя на курсантите и даде начало на демонстрацията, която беше финалът на едноседмично занятие, в което участва почти целият офицерски състав и всички обучаеми във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

„Провеждаме тези стрелби всяка година. Те са бойни и бележат края на курс лекции за нашите обучаеми. Те са и демонстративни, защото целта ни е да покажем на курсантите от първи и втори курс с какво разполага факултетът, какво представляват занятията, в които им предстои да се включат, и да ги мотивираме да бъдат усърдни в обучението си“, коментира деканът на факултета полковник доц. д-р инж. Дилян Димитров. След това той уточни, че в демонстративното занятие са участвали курсанти от четвърти и пети курс от специализациите „Полева артилерия“, „Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и бойни припаси“ и „Противовъздушна отбрана на войските“ на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.

„Първите стрелби бяха с леко стрелково оръжие – от пистолет „Макаров“ и пистолет „Зиг Зауер“ до фамилията „Калашников“. След това курсантите стреляха със зенитна установка ЗУ-23 и с тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ-9, която е предназначена за унищожаване на бронирани цели на противника. Продължиха с батальонната артилерия, а именно 120-мм минохвъргачка „Тунджа“ и със самоходните артилерийски системи, с които беше изпълнен залповият огън. Кулминацията винаги са стрелбите със 152-мм оръдие гаубица Д-20 и 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, обяснява ръководителят на демонстративното занятие полковник доц. д-р инж. Станчо Станчев, който е началник на катедра „Артилерия и геодезия“ във факултета.

Бойни демонстративни стрелби на „Марково“

Демонстративните стрелби наблюдаваха ученици от училищата в областта, както и офицери от армиите на Румъния, Латвия и Полша. Военнослужещите бяха гости на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и за да участват в Международната научна конференция на тема „Отбранителни технологии“.

Повече от 70 доклада бяха представени във форума, в който се включиха и преподаватели от Военния университет и Военна академия „Г. С.  Раковски“, от Военнотехническата академия „Фердинанд I“ в Букурещ и Военновъздушната академия „Хенри Коанда“ в Брашов – Румъния, от Университет по военни науки и Военния университет по технологии във Варшава – Полша, Академията по технологии в Латвия, Хърватската академия по отбраната „Д-р Франьо Туджман“ в Загреб, Гръцката сухопътна академия в Атина и университета „Спиру Харет“ в Румъния. Сред участниците имаше представители на Министерството на отбраната, на военни поделения и военни заводи в страната. Всички те представяха и дискутираха новите технологии в сферата на отбраната.

Началото беше дадено с черешово топче

По традиция стрелбите започнаха с празничен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Иван и с кратка възстановка и изстрел на черешово топче, направена от представители на комитет „Крум Страшни“, чийто председател е полк. Марин Казаков.

Сред гостите на занятието беше и заместник-областният управител на Шумен Сашо Евлогиев, който е възпитаник и дългогодишен преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“, бил е и декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Той подари на факултета книгата на полк. о.р. доц. д-р Петър Пашов „В служба на Родината“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани