Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България е важна част в международното космическо сътрудничество

[post-views]
България е важна част в международното космическо сътрудничество

Спирдон СПИРДОНОВ

Седемнайсетата международна научна конференция „Космос, Екология, Сигурност” (Space, Ecology, Safety) – SES 2021, посветена на  60-годишнината от първия полет на човек в Космоса – Юрий Гагарин, и 40-годишнината на сателитите „България 1300”, бе открита в София в Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН.  Тя ще продължи до петък. Съобразно ограниченията заради пандемията се провежда в онлайн формат.

Държавният глава Румен Радев приветства организаторите, участниците и гостите на форума, благодари и на всички учени, работили в годините за българската космическа програма и издигнали високо реномето на България и нейната наука, и пожела успех на конференцията. Като пример държавният глава посочи използването на технологии за регионален и глобален мониторинг на околната среда. На тази технология е базиран и проектът за Национален център за контрол и наблюдение, предвиден в Плана за възстановяване и устойчивост, предложен от България. И още от държавния глава: „Космосът е арена на активно международно сътрудничество. Горд съм, че България е важна част в това сътрудничество“.

ИКИТ има експерти и специалисти, които могат да защитят интересите на България в Космоса, посочи директорът на института проф. д-р Георги Желев. Обобщавайки темите на докладите, председателят на Организационния комитет член-кореспондент проф. Петър Гецов припомни, че и сега наши апаратури летят на европейски спътник около Марс. Други сериозни направления са слънчево-земните въздействия, промените в климата, аерокосмическите технологии и биотехнологиите. Проф. Гецов подчерта продължаването на нашата работа за развитието на оранжерията СВЕТ. Проектите за космическата радиация, оранжерията и комсическите храни се развиват в тясно сърудничество с Еропейската космическа агенция.

Почетен председател на Организационния комитет на конференцията е академик Юлиан Ревалски – председател на БАН.В научно-програмния комитет има представители на България, Франция, Русия, Гърция, Чехия, Италия, Англия, Нидерландия, Египет и Полша. В него са включително нашите космонавти генералите д-р Георги Иванов и д-р Александър Александров.

Откриването на конференцията съвпадна с рождения ден на полковник от запаса член-кореспондент проф. Петър Гецов, за което той получи поздравления от своите колеги.

Най-ново

Единична публикация

Избрани