Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България настоява за засилено присъствие на Алианса

[post-views]
България настоява за засилено присъствие на Алианса

Адмирал Емил Ефтимов: Необходим е цялостен подход на НАТО за защита на неговия Източен фланг

 „България винаги е била сред държавите, настояващи за засилено присъствие на Алианса, което да гарантира възпирането на враждебни действия и отбраната на региона. Като наш съюзник в НАТО и непосредствен съсед на България Турция играе важна роля в справянето със съвременните предизвикателства пред сигурността.” Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на двустранна среща с началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Гюлер. Срещата се проведе в рамките на официалното посещение на адмирал Ефтимов в Турция, съобщиха от МО. Двете страни обсъдиха средата на сигурност в регионален и глобален аспект. Беше подчертана важността на Черноморския регион като пресечна точка, свързваща Европа с Кавказ, Каспийско море и Азия, както и неговото значение за европейската и евроатлантическата сигурност. Адмирал Емил Ефтимов посочи, че сложната среда на сигурност в региона още веднъж демонстрира необходимостта от цялостен и системен подход на НАТО за защита на неговия Източен фланг. От своя страна армейски генерал Гюлер отбеляза важността от поддържането на ползотворен двустранен диалог, който се базира на добросъседство и взаимно уважение.

Обсъдени бяха и теми, които да дадат положителен тласък на сътрудничеството, особено в контекста на българското предложение за домакинство на регионалното морско присъствие (Военноморски координационен център) във Варна. Друг въпрос от дневния ред на НАТО, който бе обсъден, бе възможното провеждане на трансгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни – членки на Алианса. Сред темите на разговора беше и възможността за адаптиране на съществуващото от 1997 г. двустранно рамково споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

Разгледано беше и изпълнението на една от мерките от адаптираното предно присъствие на НАТО, свързано с използването на български авиобази за изпълнение на полети на морска патрулна авиация. Членовете на българската делегация посетиха и Командването на специалните операции на Турция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани