Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високоточни боеприпаси срещу тактически дронове

[post-views]

Компанията „БАЕ Системс“ тества лазерно направлявани ракети APKWS срещу безпилотни въздушни системи (UAS). Това е най-новата технология на компанията, която трансформира стандартните 70-мм ракети във високоточни боеприпаси. Новата прецизна ракета интегрира в себе си стандартния двигател на 70-мм ракета  Mk66 и бойната глава  M151, като между тях се монтира модулът за лазерно насочване. Тестовете, които „БАЕ Системс“ провежда, имат за цел да докажат способностите на лазерно управляваната ракета срещу безпилотните въздушни системи „Клас 2“.

A U.S. Marine Corps UH-1Y Huey from Marine Light Attack Helicopter Squadron is loaded with the Advanced Precision Kill Weapon System during Northern Strike 17 at the Combat Readiness Training Center Alpena, Mich., Aug. 10, 2017. Northern Strike is a joint exercise hosted by the Michigan Air National Guard that emphasizes on close air support and joint fire support to enhance combat readiness. (U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Cody J. Ohira)

От компанията „БАЕ Системс“ са категорични, че безпилотните летателни средства от всякакви размери са нарастваща заплаха, все по-разпространена по цялото земно кълбо.  Новите ракети с прецизно лазерно насочване APKWS са добър начин за изваждане от строя на малки и по-големи тактически дронове. Тестовете показват, че инженерите от компанията са си свършили добре работата при създаването на нов иновативен продукт върху съществуваща конструкция, което прави ракетите по-ефективни и гъвкави и в същото време запазва ниската им цена. Според конструкторите новият предпазител за близост, който се монтира на върха на ракетата, играе решаваща роля в унищожаването на малките дронове, ракетата може да се взриви само при доближаване до целта, а не непременно след директен сблъсък. Този съществен детайл е разработен съвместно от компаниите „Л3 Харис Технолоджис“ и „Технолоджи Сървис Корпорейшън“.

Според засега приетата класификация на НАТО за безпилотни  летателни апарати, тактическите дронове „Клас 2“ имат тегло от 150 до 600 кг, таван на полета 5400 м и обхват до 200 км. Малките тактически дронове тежат до 15 кг, имат височина на полета до 1500 м и обхват до 50 км.

Лазерно направляваната ракета APKWS в последните пет години доказва редица качества. Ракетата се ползва от всички видове въоръжени сили, изстрелва се от наземни установки или пилотирани хеликоптери и самолети, например от изтребител Ф-18. Има ниска цена, лесно се произвежда в големи количества, много е надеждна и стреля „пинпойнт“ – точно в целта, което означава минимални косвени щети. Военните я оценяват много високо, особено когато се стреля от въздуха и изстрелът трябва да бъде само един. Практиката показва, че точността на пораженията е 97%.  Точността на ракетата APKWS се гарантира и от това, че на четирите й крила са монтирани оптични сензори  DASALS®, което й дава предимство пред останалите конкурентни боеприпаси от този тип. От „БАЕ Системс“ казват, че на пазара има и други боеприпаси от прецизен тип, но само APKWS може да стреля право в целта, в набелязаната точка. Освен това ракетата прехваща целта от дистанция над 3 км, което позволява на самолета или хеликоптера да оперират от безопасно разстояние. Веднъж изстреляна ракетата, крилата й се разгръщат, оптиката се заключва и нищо не може да я отклони. Предназначена е да поразява както стационарни, така и движещи се цели. Ракетата се е доказала в много операции в Ирак и Афганистан и е на въоръжение в редица държави от ЕС.

Иновативен купол за леки бронирани машини

Компанията „Джон Кокерил Дефанс“, която непрекъснато се стреми да предлага на пазара най-иновативните решения в областта на въоръженията, поради непрекъснато променящите се оперативни потребности извади на бял свят най-новото си постижение – многофункционален купол за леки бронирани бойни машини „Кокерил 1030“. Досега компанията е произвела над хиляда подобни купола, като повече от 600 са оборудвани с автоматично оръдие  Mk44.

Новият купол е с нисък силует и актуализирани електронна архитектура и дигитална технология. Това на практика е дистанционна оръжейна станция, на която могат да се интегрират различни оръжия, като противотанкови ракети, димни гранатомети и др. Куполът притежава оръдие Mk44(S) калибър 30 мм, има способност за наблюдение на 360 градуса. Той може да се монтира и върху леки колесни бронирани машини 4х4 и 6х6. Тежи под 600 кг, могат да му се монтират и  автоматично оръдие калибър 25 мм, тежка картечница 12, 7 мм и лека – 7, 62 мм. Винаги има готови за стрелба 140 патрона 25 мм и 200 – 7, 62 мм, за леката картечница. Притежава иновативно презареждане с боеприпаси.

Военноморските сили на САЩ тестват дозвукова реактивна цел

Военноморските сили на САЩ провеждат тренировъчни и тестови полети на най-новата дозвукова реактивна летяща цел край бреговете на Япония. Дозвуковата авиационна цел на американския флот BQM-177A (SSAT) е преминала три тестови полета, извършени от ракетния разрушител USS „Бари” (DDG-52), клас „Арли Бърк“.

Тренировките в Тихия океан се провеждат в началото на септември тази година. От флота съобщават, че тестовете са дали много добри резултати.  Компанията „Кратос“, която произвежда целите  BQM-177A, досега е доставила 100 броя. Те са използвани от армията по Източното и Западното крайбрежие на САЩ за провеждане на наземни изпитания. Вече и Военноморският флот започва да ги използва за обучение. Системата BQM-177 възпроизвежда дозвукова противокорабна ракета, изстреляна от въздуха, от сушата, от кораб или подводница в морето. Военноморските сили я използват в тези изпитания, за да тестват системите за въздушна отбрана на борда на кораба и за обучение на екипажа. Целта BQM-177 може да лети със скорост над 0,95 Мах и на 2 м надморска височина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Избрани