Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войската като сбъдната детска мечта

[post-views]
Войската като сбъдната детска мечта

Военнослужещ колекционира макети на военна техника и екзотични змии.

Старши сержант Иван Пенев е родом от Елхово, семеен, с две деца. Детската му мечта е да бъде военен. Във Втора тунджанска механизирана бригада в Стара Загора служи от 2006 г. Преди това е в ПВО към ВВС, след малка пауза от 2009 г. е в Инженерния батальон на бригадата. В момента е логистик на рота. Бил е командир на отделение, заместник-командир на взвод. Целият му род са военнослужещи, с армията обаче го свързва не само това, той е и страстен колекционер на макети на бронетанкова техника и самолети. За първи път се случва да попаднем в един реален виртуален свят, където човек наистина може да се откъсне от ежедневието си и да се отдаде на хобито или на хобитата си, както е в случая със старши сержант Пенев.

Трудно откриваме дома на военнослужещия в кв. „Колю Ганчев“, в южната част на Стара Загора. Посреща ни близо тригодишен ротвайлер с изненадващо приятелски нрав. Това е живата охрана на виртуалния свят на старши сержант Пенев. Той ни въвежда в малко помещение, в което си е изградил наистина свой собствен свят. Тук са макетите му, тук има огромна озвучителна система, видео и DVD, телевизор, холна част и бюро, на което се сглобяват макетите. Има всичко необходимо – и инструменти, и лепила, и камера за боядисване, и четки, дори и допълнителни аксесоари за макетите.

Старши сержант Пенев се е занимавал и с колекционирането и отглеждането на екзотични влечуги, включително и отровни змии, така че сред хобитата му не са само макетите. Предвид спецификата на предишното му хоби обаче въобще не проявихме интерес към змиите, но към макетите си позволихме да се докоснем с удоволствие.

Всичко в тази малка стая е подредено по конец. Военнослужещият сглобява макетите, но и сам си произвежда дървените постаменти за тях, както и сглобява противопраховите аквариуми, с които ги покрива. Цикълът е напълно завършен, от „А“ до „Я“ – всичко минава през талантливите му ръце и с изключителна нежност, сякаш ги гали, той вади един по един макетите си, за да ни ги покаже отблизо и да ги снимаме.

„Започнах с готови колекционерски модели. В България имаше около 30 такива. Останалите ги поръчвам по интернет. Първият ми модел беше БМПТ „Терминатор“ в мащаб 1/35. Шарката е на руското „Експо 2013“. Допълнително си поръчах металните цеви, има си дори и амортисьори“, разказва с обяснима страст колекционерът.

Гледайки хилядите малки частици, от които една по една е сглобявал веригата на машината, сме наясно, че това не е за нас, едва ли ще имаме нервите да правим това с часове, за него обаче това е не просто хоби, а и удоволствие.

Всеки модел е напълно автентичен, някои дори са доокомплектовани, като по този начин старши сержант Пенев се явява в някаква степен и изобретател конструктор. Имитират се и най-малките подробности, включително ръжда и дори кал по машината. Така макетите оживяват и сякаш поемат по свой път. Ако ги снимате отблизо и в симетрична диорама, по нищо тези „играчки“ няма да се различават от оригиналите, които копират.

Всеки мъж трябва да има една такава своя стая, където да може да изгради своя си свят, където да бъде себе си, както и когато си поиска. Това е един наистина виртуален, но и напълно реален свят, където старши сержант Пенев събира ума си, прави това, което иска и което най-добре умее. Тук са и филмите му на видеокасети и на дискове. Харесва предимно филми на ужасите, за него това са истинските кинопредизвикателства.

Старши сержант Иван Пенев сглобява макети предимно на гаубици, бойни машини и ракетни установки. Хобито му е скъпо, но няма да казваме колко точно, за да не му завидят или пък да му се скарат вкъщи. Начинът за популяризиране на тези макети е само през интернет. Транспортирането им според колекционера на практика е невъзможно, защото са изключително уязвими. Той има група във фейсбук, където публикува всичко – „Колекционери на Танкове и Военна техника в мащаб 1:87,1:76,1:72,1:43,1:35“, където членуват близо 900 човека – колекционери в областта на стендовия моделизъм.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани