Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран стартира мащабно учение на военновъздушните си сили

[post-views]

Иран стартира вчера военновъздушно учение, само седмица след като проведе друга мащабна тренировка за противовъздушна отбрана, предаде Асошиейтед прес, като се позова на иранската държавна телевизия.

Съобщено бе, че в учението ще бъдат използвани бомбардировачи, изтребители, бойни и разузнавателни дронове, оборудвани с тежки оръжия, сред които и ракети с лазерно насочване.

По телевизията бяха излъчени кадри на излитащи и летящи изтребители и бомбардировачи, сред които и изтребители американско производство Ф-4 и Ф-5, както и Saegheh, които са иранско производство. Ислямската република купи американските изтребители преди Вашингтон да забрани подобни продажби след Ислямската революция през 1979 г. Страната разполага също и с руски изтребители.

По телевизията бяха показани и дронове и операции за презареждане на гориво по време на полет. Държавната телевизия съобщи, че в маневрите ще участват 10 ирански военновъздушни бази. Твърди се, че Иран разполага с 12 такива бази.

Иран редовно провежда такива учения и твърди, че с тях оценява бойната готовност на войските си и демонстрира военните си възможности.

Развитието на иранската ядрена програма поражда голямо напрежение в региона. Разговорите във Виена за съживяване на иранското ядрено споразумение от 2015 г. със световните сили са в застой от юни и няма насрочена дата за тяхното възобновяване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани