Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Многая лета” за алпийците

[post-views]

На празника на 101-ви полк бе отдадена почит към генерал Андрей Боцев, командвал формированието близо три години

Празникът на 101-ви алпийски полк – 20 октомври, започна  с тържествен строй в района на формированието в Смолян. Молебен за здраве отслужи Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион. Прозвуча „Многая лета” за алпийците.

Командирът на полка полковник Димитър Кацаров припомни биографията на генерал Андрей Боцев, командвал алпийците от 1 септември 2004 г. до 29 май 2007 г. и началник на отбраната от 8 март 2017 г. до смъртта си на 27 февруари 2020 г. Негова инициатива е построяването на храма „Св.св. Константин и Елена” в района на военното формирование. Отдадени бяха почести към генерал Андрей Боцев. В знак на признателност пред паметната му плоча на Военния музей бяха поднесени венци и цветя.

Формированието в Смолян има свои предшественици, но е прието, че създаването му е през 1950 г. Претърпяло е поредица от промени. Като 101-ви планински полк от 2 юни 2003 г. прераства в 101-ва планинска бригада. От 1 юни 2007 г. бригадата е трансформирана в 101-ви алпийски батальон. От 1 декември 2017 г. батальонът е реорганизиран в 101-ви  алпийски полк.

Един от предшествениците на алпийците е 21-ви Средногорски полк. Затова при продължилото честване на празника във Военния клуб полковник Кацаров посочи в словото си, че 20 октомври е пряко свързан с освобождението на Смолян от османско владичество през 1912 г., и то от българска войска. Паметни са думите на командира на 21-ви Средногорски полк полковник Владимир Серафимов: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които бях посрещнат като освободител”. Решителните дни за победата са на 19, 20 и 21 октомври. Приветствия поднесоха заместник-областният управител на област Смолян Младен Исаев и директорът на Регионалния исторически музей Валя Василева.

Поздравителен адрес от министъра на отбраната до полковник Кацаров прочете Манол Тенчев от МО. В него се казва: „Изразявам своето уважение към Вас и военнослужещите от поверения Ви полк за упоритата работа за съхраняването и популяризирането на военната ни история, традициите и славната ни Българска армия. Затова, че с огромна енергия, всеотдайност и себеотрицание подпомагате местното население, особено в различни мирновременни кризи и природни бедствия. А гарнизон Смолян днес представлява непоклатим бастион на българщината. Високо ценим всичко, което правите, за да поддържате жив гордия български дух в Родопа планина!”. Получени бяха и други поздравителни адреси.

Със заповеди на командира на Сухопътните войски и командира на 101-ви полк бяха наградени отличили се военнослужещи. Купи и грамоти получиха призьорите в турнира по стрелба с пистолет „Макаров“. Прочетена бе и заповед, с която военнослужещи се повишават в по-горно звание.

На празника присъстваха още командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, председателят на Военния съд в Пловдив полковник Асен Шопов, представители на Министерството на отбраната, на държавни институции и военнопатриотични съюзи. По време на честванията бяха спазени всички противоепидемични мерки за COVID-19. Съобщено бе, че от полка няма нито един болен или карантиниран военнослужещ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани