Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново попълнение в Специалните сили

[post-views]
Ново попълнение в Специалните сили

В Пловдив тържествено бе честван Денят на военния парашутист – 18 октомври.

Познатите кратки, силни и запомнящи се за цял живот думи прозвучаха отново в района на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив: „Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си…”. Изрекоха ги 13 новопостъпили войници във военното формирование. И то точно в деня, когато бе честван Денят на военния парашутист – 18 октомври. Така още повече тежаха словата на военната клетва.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев припомни историята на славната Парашутна дружина, предшественик на днешните Сили за специални операции. На 18 октомври 1944 г. е нейното бойно кръщение, само година и половина след създаването й. Парашутистите влизат в ожесточена битка при включването на България във Втората световна война. При овладяването на силно укрепения район при Стражин са дадени 35 свидни жертви, а ранените са 65. Дружината е използвана в най-тежките направления на фронта.

Генерал-майор Матеев приветства новите воини с постъпването им в редовете на формированието. И увери присъстващите, че Специалните сили ще бъдат винаги „Там, където другите не могат”, какъвто е и техният девиз. 

От името на положилите военна клетва кратко слово произнесе редник Мартин Иванов. Той заяви, че са поели свещен обет, който никога и по никакъв повод няма да нарушат до края на живота си и ще останат завинаги верни на воинския си дълг.

Наградени бяха военнослужещи със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС, командира на СКСО и на  Националното ръководство на Съюза на българските парашутисти. Наградите връчи генерал-майор Явор Матеев. Той даде и сертификати на военнослужещи от СКСО, изпълнили първия си парашутен скок.

Прочетен бе поздравителен адрес от министър-председателя Стефан Янев, в който се посочва, че постиженията на представителите на Силите за специални операции са доказателство за сериозната им подготовка и отговорното отношение към сигурността на страната. И изразява увереност, че те и занапред ще продължават всеотдайно да изпълняват своите ангажименти, да утвърждават авторитета на Въоръжените сили и да служат на Родината. Получени бяха поздравителни адреси от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на СВ, командира на ВВС, командира на ВМС и командири и началници на военни формирования.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен и заупокойна молитва за падналите за вярата и Отечеството български воини от Парашутната дружина и СКСО. Положени бяха венци и цветя на Паметната плоча на загиналите военнослужещи от Специалните сили пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец”. На тържеството бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Военния съд в Пловдив полковник Асен Шопов, председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков, командири на военни формирования, кметове на общини, представители на родолюбиви съюзи, парашутисти от запаса и резерва, ректори на университети, приятели на СКСО, близки на полагащите военна клетва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани