Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Призив на министъра на отбраната Георги Панайотов: Да се ваксинираме!

[post-views]
Призив на министъра на отбраната Георги Панайотов: Да се ваксинираме!

97% от болните с COVID-19 във ВМА са неваксинирани

Обръщам се към Вас не само в качеството си на министър на отбраната, но също така и като гражданин, който вярва, че в тази усложнена епидемиологична обстановка в България и при безпрецедентна световна здравна криза повече от всякога Българската армия е нужна на народа си. Във време на изпитания тя винаги е била щит пред хората и когато е воювала в защита на целостта и независимостта на страната си, и когато е в помощ на населението при овладяване на хуманитарни кризи, бедствия и аварии”. Това се казва в призив на министъра на отбраната Георги Панайотов към военнослужещите и цивилните служители в МО и БА.

„В битката с COVID-19 този път на първа линия на фронта са българските медици, които се борят с него заради нас! С този вирус трябва да се води непоколебима борба, а ваксините на този етап са единственият начин за защита. Сега е моментът и Българската армия да послужи за пример на обществото, какъвто винаги е била, като избере да подкрепи ваксинацията в България.

Убеден съм, че единственото разумно поведение е да се възползваме от достиженията на науката и медицината. Бих искал да съм сигурен, че никой от нас, особено положилите клетва да служат честно и достойно на народа си, не бихме допуснали част от населението да падне жертва на пандемията.

Ако се върнем назад във времето на българската история след Освобождението на България, може да видим, че приносът от включването на българската войска в битките за овладяване на не една епидемия е значителен. Например в мерките за прекратяване на разпространението от тиф и дифтерит най-усилена битка водят военните командвания, които подпомагат здравните и санитарните власти. По време на Първата световна война на територията, където е оперирала Българската армия, населението е било ваксинирано срещу едра шарка.

Страната ни през 1928 г. е една от първите в Европа, която ликвидира едрата шарка. В началото на миналия век като една от първите държави в света България започва да използва и ваксини срещу дифтерит. България е отново и една от първите страни, която прилага БЦЖ ваксината за туберкулоза още преди широкото ѝ въвеждане. Благодарение на ваксините са изкоренени редица общественоопасни заболявания, които са били бич за човечеството през всички векове досега. Това остава единственият начин, познат на човека да се предпази.

Разбира се, скептицизъм, подозрителност и опасения по отношение на мерки за предотвратяване на различен вид заразни заболявания, както и към новите за времето си ваксини за тях е имало и тогава. Но въпреки всичко това България успява да се превърне в една от държавите, която показва на света, че уповавайки се на постиженията на науката и развитието на медицината, може да се справи със здравни кризи.

Да, няма ваксина, която да е със 100% ефективност и да дава 100% защита – потвърждават го експертите. Но данни на Министерството на здравеопазването сочат, че близо 92 % от новозаразените и постъпилите в болница са неваксинирани. В момента само във ВМА 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID зоните на лечебното заведение са неваксинирани. В същото време Европейската комисия отчете, че 75%  от пълнолетните европейци вече са ваксинирани против COVID-19. Ето защо Ви призовавам да преодолеете предубежденията и притесненията и да се ваксинирате! Без да имам претенции за здравно-медицинска експертиза и с ясното съзнание, че ваксинирането е въпрос на личен избор, разчитам, че ще се ваксинирате, за да защитите Вашето здраве, това на Вашите семейства, близките Ви хора и на обществото като цяло“, се казва още в призива на военния министър.

Най-ново

Единична публикация

Избрани