Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО: Между 80 и 180 000 медици са изгубили битката с Covid-19

[post-views]
СЗО: Между 80 и 180 000 медици са изгубили битката с Covid-19

Между 80 и 180 хиляди медици са изгубили битката с Ковид-19 за периода януари 2020 – май 2021 година. Данните са на Световната здравна организация, според която лекари и сестри трябва да се ваксинират с предимство.

В глобален мащаб има приблизително 135 милиона лекари, сестри, санитари. Според документа на СЗО, чийто заключения се основават на информация от 119 държави, двама от всеки петима медици са напълно ваксинирани.

Има обаче огромни разлики по отношение на географските региони. В Африка например на всеки 10 лекари, имунизиран е един, в богатите държави те са 8 от 10.

Според официалните данни на СЗО до този коронавируса е отнел живота на над 5 милиона души по целия свят, като заради бавните темпове на ваксинация, пандемията се очаква да продължи и през следващата година.

В доклада на организацията се посочва, още липсата на солидарност от по-богатите страни, които все ще не са изпълнили обещанията към програмата на ООН Ковакс, за предоставяне на ваксини за по-бедните страни.

От обещаните близо 2 милиарда дози, засега е получила малко над 370 милиона.

Изглежда през последните седмици инфекцията отново започна да се връща в Европа, в часност в централните и източните части  на континента, което принуди все повече правителства да затегнат противоепидемичните мерки.

Пресен пример за това е Русия. Ден след кат президента на страната Владимир Птуин обяви за неработна седмицата то 30 октомври до 7 ноември, власти в планират от другата седмица да наложат пълен локдоун в Москва, за да ограничат инфекцията. през последните 24 часа Русия отбеляза поредния черен рекорд, след като регистрира 1036 смъртни случая.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани