Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Капитан І ранг Атанас Змийчаров: Възстановяваме способностите на четири бойни кораба

[post-views]
Капитан І ранг Атанас Змийчаров: Възстановяваме способностите на четири бойни кораба

Срокът на ремонта е шест месеца, твърди заместник-началникът на щаба на ВМС по ресурсите

Атанас ПАНАЙОТОВ

– Г-н капитан І ранг, във „Флотски арсенал“ усилено се работи по няколко кораба на ВМС и на фрегатата „Верни“ (№ 42) дойде време да бъде вдигната на док, какво предстои?

Празници на две формирования Личният състав на Бреговия информационен отряд отбеляза 109-ата годишнина от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота, съобщиха от ВМС. Празникът започна с официално посрещане на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и тържествено издигане на националното знаме. В празничното си слово командирът на отряда капитан II ранг Калоян Петков представи накратко историята на семафорно-наблюдателната служба от началото на миналия век, постигнатите през годината досега резултати, както и перспективите за развитие на формированието. Командирът на ВМС поздрави личния състав с годишнината и награди отличили се военнослужещи по случай празника. Капитан II ранг Калоян Петков със своя заповед също отличи военнослужещи, показали завидни умения при изпълнение на служебните си задължения. След края на тържествената част беше разгледана музейната сбирка на формированието. Морската вертолетна авиобаза „Чайка” също отбеляза своя празник с военен ритуал по случай 62-рата си годишнина. Строят на личния състав беше приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, който награди военнослужещи, отличили се по време на изпълнение на служебните си задължения. Командирът на военното формирование подполковник Спас Спасов също награди проявили висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители. След награждаването бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от авиобазата.

– След проведените процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и сключените договори в кораборемонтния завод на ТЕРЕМ възстановяваме способностите на четири бойни кораба. Фрегатата „Верни“ е включена в декларираните сили на ВМС за участие в операции и мисии на НАТО и на Европейския съюз. Затова пълното възстановяване на кораба е особено важна задача за нас. Освен докуването в заводски условия предстои възстановяването на оптималното техническо състояние на корабния пропулсивен комплекс, което е първостепенно условие за изпълнението на задачите, за които е предназначена фрегатата.

– Това вероятно е сложен и продължителен процес?

– Срокът на ремонта е шест месеца. През това време ще бъдат подменени дейдвудните и кронщейновите лагери, както и други свързващи елементи от валолиниите на кораба. Разчитаме на компетентността и професионализма на кадрите на „Флотски арсенал“.

– В завода има още два кораба на док. С интерес се следи възстановяването на новопридобитите минни ловци „Места“ (№ 31) и „Струма“ (№ 33). Постиженията на първия ни минен ловец от този клас – „Цибър“ (№ 32), естествено, подклаждат този интерес.

– Както вече е известно, тези два минни ловци са били изведени от експлоатация и са консервирани от ВМС на Кралство Нидерландия през 2009 г. Те бяха закупени от нашето Министерство на отбраната в състояние „какъвто е и където е“. След придобиването им беше необходимо да се предприемат съответни действия от ВМС за въвеждането им в оперативна готовност. Двата кораба ще бъдат не само докувани, но и по тях се извършват ремонтни дейности, които осигуряват непотопимостта и пожаробезопасността им. Ще бъде направено необходимото за създаването на нормални битови условия за екипажите. Срокът за ремонта на всеки от двата кораба е по 90 дни. След тези три месеца очакваме да имаме възможността да направим ходови изпитания на „Струма“ и на „Места“, за да можем да извършим по-детайлна дефектация на всички системи и механизми.

– Възможно ли е двата кораба да бъдат въведени в строя едновременно?

– ВМС полагат усилия да въведат в оперативна готовност и двата кораба възможно най-скоро. Но предвид на това, че техническото състояние на минните ловци при получаването им беше различно, то и обемът на ремонтните дейности, необходими за възстановяването им, е различен. Така че въвеждането им в строя ще стане последователно, а не едновременно.

– Тези дни във „Флотски арсенал“ има и един боен кораб, който не е на док – фрегатата „Смели“ (№ 11). Какъв ремонт се осъществява там?

– След проведената процедура от командира на ВМС и подписан договор съгласно ЗОП в завода се извършва авариен ремонт на десния главен двигател на фрегатата № 11. За възстановяването на техническите параметри на двигателя се извършват ремонтни дейности, свързани с цилиндро-буталните му групи и с приводния му турбокомпресор. И това е сложна инженерно-техническа задача, поради което и в този случай срокът за изпълнение на поръчката е 90 дни.

– Всичките тези сложни и продължителни ремонтни дейности изискват и необходимото финансово осигуряване, налично ли е то?

– Всички финансови средства, необходими за ремонтите по четирите бойни кораба във „Флотски арсенал“, са осигурени от бюджета на Министерството на отбраната.

Празници на две формированияЛичният състав на Бреговия информационен отряд отбеляза 109-ата годишнина от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота, съобщиха от ВМС. Празникът започна с официално посрещане на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и тържествено издигане на националното знаме.
В празничното си слово командирът на отряда капитан II ранг Калоян Петков представи накратко историята на семафорно-наблюдателната служба от началото на миналия век, постигнатите през годината досега резултати, както и перспективите за развитие на формированието. Командирът на ВМС поздрави личния състав с годишнината и награди отличили се военнослужещи по случай празника. Капитан II ранг Калоян Петков със своя заповед също отличи военнослужещи, показали завидни умения при изпълнение на служебните си задължения.
След края на тържествената част беше разгледана музейната сбирка на формированието.
Морската вертолетна авиобаза „Чайка” също отбеляза своя празник с военен ритуал по случай 62-рата си годишнина.
Строят на личния състав беше приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, който награди военнослужещи, отличили се по време на изпълнение на служебните си задължения. Командирът на военното формирование подполковник Спас Спасов също награди проявили висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители. След награждаването бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от авиобазата.

Празници на две формирования

Личният състав на Бреговия информационен отряд отбеляза 109-ата годишнина от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота, съобщиха от ВМС. Празникът започна с официално посрещане на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и тържествено издигане на националното знаме.

В празничното си слово командирът на отряда капитан II ранг Калоян Петков представи накратко историята на семафорно-наблюдателната служба от началото на миналия век, постигнатите през годината досега резултати, както и перспективите за развитие на формированието. Командирът на ВМС поздрави личния състав с годишнината и награди отличили се военнослужещи по случай празника. Капитан II ранг Калоян Петков със своя заповед също отличи военнослужещи, показали завидни умения при изпълнение на служебните си задължения.

След края на тържествената част беше разгледана музейната сбирка на формированието.

Морската вертолетна авиобаза „Чайка” също отбеляза своя празник с военен ритуал по случай 62-рата си годишнина. Строят на личния състав беше приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, който награди военнослужещи, отличили се по време на изпълнение на служебните си задължения. Командирът на военното формирование подполковник Спас Спасов също награди проявили висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители. След награждаването бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от авиобазата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани