Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атака, довела до спиране на тока в Кабул

[post-views]

Предвождан от Русия блок провежда военни учения в Таджикистан близо до границата с Афганистан

Групировката „Ислямска държава“ (ИД) пое днес отговорност за атака в Афганистан срещу електропровод, оставила без ток от четвъртък вечерта столицата Кабул и няколко провинции, предаде ДПА.

Джихадисти взривили стълб по линията.

Афганистан внася от държави от региона, най-вече Узбекистан, по-голямата част от електроенергията, която използва.

ИД много пъти е унищожавала електрически стълбове в страната като част от своята „икономическа война“.

Джихадистката групировка извърши редица смъртоносни атаки в Афганистан, откакто талибаните взеха властта преди малко повече от два месеца. Тя взима на мушка предимно представители на талибанските сили и на шиитското малцинство в страната, отбелязва ДПА.

Талибаните и „Ислямска държава“ са сунитски движения. Те обаче воюват помежду си, откакто ИД се появи в Афганистан в началото на 2015 г., отбелязва още ДПА.

Предвождан от Русия военен блок провежда днес активната фаза от свои учения в Таджикистан, близо до границата с Афганистан, предаде ТАСС.

От Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) съобщиха, че нейни военни подразделения са отработили успешно разгромяването на бойци, нахлуващи бързо в централноазиатската бивша съветска република от съседната страна.

Ученията се провеждат на полигона Харб-Майдон, на 20 километра от границата с Афганистан.

Русия се опасява да не би Афганистан да стане източник на нестабилност след идването на власт на талибаните и екстремисти да поемат към бившите съветски републики в региона, както и към самата нея.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани